Kanari

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kanari
Canarium indicum
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Sapindales
Family: Burseraceae
Genus: Canarium
Spésiés

Tempo teks

Kanari nyaéta genus ti kira-kira 75 spésiés tuwuhan tropis ti kulawarga Burseraceae. Asal tuwuhan ieu téh ti Afrika tropis, Asia kidul, Nigeria kidul, Madagaskar, Mauritius, India, Cina kidul, Indonésia, sarta Filipina. Jangkungna tuwuhan anu héjo terus sapanjang taun ieu bisa ngahontal 40-50 méter. Nurutkeun International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) spésiés Canarium kipella anu éndemis di Indonésia kaancam sirna.

Pamangpaatan[édit | sunting sumber]

Sawatara spésiés miboga siki anu bisa didahar, ogé dipikawanoh minangka kacang kanari. Canarium indicum sarta Canarium ovatum nyaéta jinis-jinis anu kawentar sikina di Indonésia sarta Filipina. Spésiés Canarium luzonicum kawentar alatan ngahasilkeun resin elemi.

Canarium odontophyllum kawentar ku buahna anu rasana jiga buah alpuket. Buahna bisa didahar sanggeus dikeueum dina cai haneut. Buah spésiés ieu ngandung protéin, karbohidrat, sarta lemak sahingga cocog dijadikeun bahan kadaharan. Jinis ieu diwanohkeun ayana di Kalimantan nepi ka Australia. Buah tuwuhan ieu ogé mindeng jadi bahan kadaharan lemur di Madagaskar.

Spésiés petingan

Tumbu ka luar[édit | sunting sumber]