Kanbun

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur era Basa Jepang abad ka-17, tempo Kanbun (era).
Conto Kaeriten

Kanbun (漢文, hartina tulisan "Han") nyaeta tulisan Cina nu ditulis keur urang Jepang.

Samemeh aya sistim tulis Jepang jeung suku kata kana, kanbun geus dipake keur nyusun teks dina Basa Jepang asli. Ayeuna kabun ilaharna dipake keur nuliskeun karakter Cina heubeul jeung mata pelajaran nu diperlukeun di sakola, mangka di Basa Jepang modern, kecap "kanbun" dipake oge keur rujukan kana Basa Cina.

Kanbun modern ngagunakeun runtuyan tanda nu disebut kaeriten (返り点), hartina. "titik balik". Contona, nu tulis ku Han Fei Zi:

楚人有鬻盾與矛者

kudu ditulis dina kanbun nyaeta:

楚人有㆘鬻㆓盾與㆒㆑矛者㆖

Keur maca ieu, tanda karakter 下 (handap) diganti ku tanda lokasi 上 (luhur), sarta saperti tanda karakter 二 (dua) diganti ku tanda lokasi 一 (hiji). Tanda tibalik レ nandakeun yen runtuyan karakter diantarana kudu dibalikeun. Salengkah salengkah, kecapna jadi:

楚人盾矛與鬻者有

Sarta kecap panungtung dina runtunyan Subyek Obyek Kecap Gawe Basa Jepang. Dina titik konjugasi ieu ditambahkeun ku okurigana sarta bacaan karakter make katerangan furigana. Terjemahan lengkep disebut kundoku atawa "cara maca Basa Jepang", sarta runtuyan tanda translasi disebut kunten (訓点) atawa "titik-titik Basa Jepang".

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]