Kanker Beuheung Rahim

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Illu female pelvis.jpg

Kanker Beuheung Rahim atawa Kanker Serviks mangrupa jenis kanker anu panglobana kapanggih dina awéwé di Indonésia (diantara jenis kanker séjénna) sarta loba ngabalukarkeun pati alatan telat kapnggihna jeing diubaranana.[1] Human papillomavirus (HPV) mangrupa panyabab paling umum dina kanker sérviks.[2] Ayana HPV dina ampir kabéh kanker serviks ngagambarkeun sacara teu langsung wawakil pangluhurna di sakumna dunya anu dilaporkeun jadi panyabab utama tina kanker manusa.[3]

Jenis Serviks[édit | sunting sumber]

Dina serviks aya 2 jenis sél nyaéta sél skuamos sarta glandular atawa sél endoserviks.[1] Dina kanker serviks, sél-sél boga léngkah sacara teu normal terus ngagedéanr sarta nyieun bénjolan atawa [[tumor].[1] Biasana sél-sél gangas kasebut asalna ti squamo columnar juntion.[1] Panyabab panglobana ti kanker beuheung rahim nyaéta 99 % ti HPV (human papilloma virus) anu disebarkeun liwat laku-lampah séks anu teu bener.[1]

Tanda-tanda Kanker Beuheung Rahim[édit | sunting sumber]

Kanker beuheung pianakan dina stadium mimiti teu némbongkeun tanda-tanda anu has, komo bisa tampa aya tanda.[1] Dina stadium nu saterusna mindeng méré tanda-tanda: pendarahan post coitus, keputihan abnormal, perdarahan sanggeus haid eureun (menopause) sarta kaluar cairan teu normal (kakonéng-konéngan, bau sarta kacampur getih).[1]

Faktor[édit | sunting sumber]

Nepi ka ayeuna panyabab pasti kanker beuheung rahim ieu can dipikanyaho sacara pasti.[1] Tapi, panyabab pikeun anu kakeunaan kanker beuheung rahim nyaéta: hubungan séksual dina umur nu ngora sarta mindeng ganti-ganti pasangan; mindeng ngalaman inféksi kelamin; ngalahirkeun loba anak; kabiasaan ngudud.[1]

Pencegahan Kanker Beuheung Rahim[édit | sunting sumber]

Pikeun ngurangan kanker serviks diperlukeun usaha pencegahan-pencegahan saperti:

  1. Pencegahan primér, nyaéta usaha pikeun ngurangan atawa ngaleungitkeun kontak kalayan karsinogen pikeun nyegah inisiasi sarta promosi dina prosés karsinogen.
  2. Pencegahan sekunder, kaasup skrining sarta detéksi dini pikeun manggihan perkara-perkara dini ku kituna kamungkinan pangubarab bisa dironjatkeun.
  3. Pencegahan tertier, mangrupa pengobatan pikeun nyegah komplikasi klinik sarta pati mimiti. Salah sahiji cara deteksi dini kanker beuheung rahim nyaéta ku cara pamariksaan Pap Smear.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i (id) [1] (Dicutat tanggal 27 Oktober 2011)
  2. (en) [2] (Dicutat tanggal 27 Oktober 2011)
  3. (en) [3] (Dicutat tanggal 27 Oktober 2011)
Nulis.jpg