Kapangurusan Bareng Kasenian jeung Budaya Turk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY)
Kapangurusan Bareng Kasenian jeung Budaya Turk
Bandéra Kapangurusan Bareng Kasenian jeung Budaya Turk
Location of Kapangurusan Bareng Kasenian jeung Budaya Turk
Anggota TÜRKSOY
Markas Ankara, Turki
Basa resmi Basa Turki
Kaanggotaan 14 nagara anggota[1]
Pupuhu
 -  Diréktur Jéndral Duisen Kaseinov
Ngadeg 1993
Ramatloka
http://www.turksoy.org.tr

Kapangurusan Bareng Kasenian jeung Budaya Turk (Basa Turki: Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi - TÜRKSOY) nyaéta hiji organisasi kabudayaan internasional nagara-nagara kalawan populasi Turk, maké basa nu asup ka rungkun basa Turk.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Organisasi ieu miboga asalna ti patepungan-patepungan dina 1992 di Baku jeung Istanbul, di mana mentri-mentri kabudayaan ti Azerbaijan, Kazakhstan, Kirgizstan, Uzbékistan, Turki, jeung Turkménistan ngadéklarasikeun komitmenna pikeun gawé bareng dina hiji rangka kabudayaan bareng. TÜRKSOY saterasna diadegkeun ku hiji pasatujuan nu ditandatanganan dina 12 Juli 1993 di Almaty.

Dina 1996, hiji gawé bareng resmi antara TÜRKSOY jeung UNESCO diwangun, mimilukeun konsultasi bareng sarta hubungan pawakilan bulak-balik.[2]

Dibéwarakeun yén TÜRKSOY bakal diintegrasikeun ka Déwan Turk, hiji organisasi nagara-nagara Turk nu diadegkeun dina 2009.

Anggota[édit | sunting sumber]

Ayeuna TÜRKSOY miboga 14 anggota, kaasup nagar daulat jeung subjék féderal atanapi wewengkon otonom ti hiji nagara.[1]

Nagara Basa Catetan
Bandéra Républik Altai Altai Altay Hiji subjék féderal di Rusia.
Bandéra Azerbaijan Azerbaijan Azerbaijan
Bandéra Bashkortostan Bashkortostan Bashkir Hiji subjék féderal di Rusia.
Bandéra Gagauzia Gagauzia Gagauz Hiji wewengkon otonom di Moldova.
Bandéra Kazakhstan Kazakhstan Kazakh
Bandéra Khakassia Khakassia Khakas Hiji subjék féderal di Rusia.
Bandéra Kirgizstan Kirgizstan Kirgiz
Bandéra Républik Turki Siprus Kalér Siprus Kalér Turki Hiji républik indepénden de facto nu ngan diakuan ku Turki; tingali Papaséaan Siprus.
Bandéra Sakha Sakha Sakha (Yakut) Hiji subjék féderal di Rusia.
Bandéra Tatarstan Tatarstan Tatar Hiji subjék féderal di Rusia.
Bandéra Turki Turki Turki
Bandéra Turkménistan Turkménistan Turkmen
Bandéra Tuva Tuva Tuva Hiji subjék féderal di Rusia.
Bandéra Uzbékistan Uzbékistan Uzbék

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b TURKSOY Official Web Site (2009). "Homepage > TÜRKSOY > Member States". Diakses pada 4 Désémber 2009. 
  2. UNESCO Web Site (1996). "Relations with the Joint Administration of the Turkic Culture and Arts (TÜRKSOY), and Draft Agreement between that Organization and UNESCO". Diakses pada 4 Désémber 2009. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Countries and languages lists Citakan:Turkic topics


Handshake (Workshop Cologne '06).jpeg