Kapuloan Kanaria

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kapuloan Kanaria
Islas Canarias
—  Komunitas otonom  —
Gunung Teide di Tenerife, gunung pangluhurna di Spanyol, ogé salasahiji Taman Nasional nu panglobana kunjungannana sadunya.[1][2][3][4]
Bandéra Kapuloan Kanaria
Bandéra
Canary Islands CoA.svg
Lambang
Lokasi Kapuloan Kanaria
Koordinat: 28°06′N 15°24′W / 28.100°N 15.400°W / 28.100; -15.400Koordinat: 28°06′N 15°24′W / 28.100°N 15.400°W / 28.100; -15.400
Nagara Spanyol
Ibu kota Santa Cruz jeung Las Palmas[5]
Pamaréntahan
 - Présidén Paulino Rivero (CC)
Aréa(1,5% ti Spain; Ranked 13th)
 - Total 7.493 km2
Populasi (2011)[6]
 - Total 2.117.519
 Kapadetan 282,6/km²
 - Réngking pop. ka-8
 - Grup étnis 85.7% Spanyol. (Kanaria
jeung Peninsulares). 14.3% urang asing. utamina Jérman. Britania
Lagu kabangsaan Hymn of the Canaries
Basa resmi Basa Spanyol
Statuta Otonomi 16 Agustus 1982
Parlemén Cortes Generales
Anggota kongrés 15 (ti 350)
Sénat Spanyol 13 (ti 264)
Situs web Gobierno de Canarias

Lua error in Modul:Location_map at line 301: No value was provided for longitude. Kapuloan Kanaria (basa Spanyol: Islas Canarias, IPA: [ˈizlas kaˈnaɾjas]), atawa Kanaria (basa Spanyol: Canarias, Berber: Taknara), nyaéta hiji kapuloan piboga Spanyol nu aya kalér-kuloneun Afrika, kira-kira 100 km kuloneun Maroko jeung Sahara Kulon. Kanaria mangrupakeun hiji komunitas otonom Spanyol jeung hiji wewengkon luar ti Uni Éropa. Kapuloan ieu ngawengku (ti nu panggedéna ka nu pangleutikna): Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este, jeung Roque del Oeste. Kapuloan Kanaria sahna diakuan salaku nasionalitas Spanyol. Sacara géografisna mangrupakeun bagian ti Afrika.

Etimologi[édit | sunting sumber]

Ngaran Islas Canarias meureunanna diturunkeun ti ngaran Latin Insula Canaria, nu hartina "Pulo Anjing", ngaran nu ngan dipakékeun ka Gran Canaria. Saur sajarawan, Pliny the Elder, Raja Mauretania, Juba II, masihan pulo éta ngaran Canaria alatan pulo éta miboga "anjing nu raloba pisan".[7]

Spékulasi lianna nyaéta nu disebut anjing téh sabenerna hiji spésies ti Monachus [8]), nu mana teu aya deui di Kapuloan Kanaria.[9]

Nu lian, disebutkeun ogé yén padumuk asli pulo éta, Guanche, nyembah anjing, ngamumikeun anjing, jeung ngalayananna salaku sasatoan suci.[10] Yunani kuno uninga ogé ngeunaan masarakat, hirup jauh ka kulon, nu "sirah anjing", nu nyembah anjing di hiji pulo.[10] Sababaraha urang néorikeun yén panyembangan anjing Pulo Kanaria jeung sesembahan Mesir kuno, déwa nu mastakana anjing, Anubis, kahubung reket[11] tapi teu aya panerangan ngeunaan nu mana nu kahiji.

Hubungan jeung anjing dimumulékeun dina lamabng kapuloan ieu (aya di luhur).

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Sajarah[édit | sunting sumber]

Géografi[édit | sunting sumber]

Budaya[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Canaria de Avisos S.A. (2010-07-30). "El Teide, el parque más visitado de Europa y el segundo del mundo". Diariodeavisos.com. Diakses pada 20 Séptémber 2010. 
  2. "El parque nacional del Teide es el primero más visitado de Europa y el segundo del mundo". Sanborondon.info. Diakses pada 20 Séptémber 2010. 
  3. "El Teide (Tenerife) es el parque nacional más visitado de Canarias con 2,8 millones de visitantes en 2008". Europapress.es. 31 Agustus 2009. Diakses pada 26 April 2010. 
  4. "Official Website of Tenerife Tourism Corporation". Webtenerife.com. Diakses pada 26 April 2010. 
  5. "Estatuto de Autonomía de Canarias en la Página Web Oficial del Gobierno de Canarias". .gobiernodecanarias.org. Diakses pada 20 Séptémber 2010. 
  6. "Official Population Figures of Spain. Population on the 1 January 2009". Instituto Nacional de Estadística de España. Diakses pada 3 Juni 2009. 
  7. Pliny the Elder, The Natural History, Chap. 37. (32.)—The Fortunate Islands
  8. (canis marinus or "sea dog" was a Latin term for 'seal'—Lewis and Short, A Latin Dictionary, canis, sense II. B
  9. "Seals and Sea Lions Endangered Species Handbook". Endangeredspecieshandbook.org. Diakses pada 26 April 2010. 
  10. a b 10 Facts about the Canary Islands - Touropia.com - Retrieved 22 August 2011.
  11. Joseph, Frank (2005). "The Atlantis Encyclopaedia". New Page Books. Diakses pada 25 Séptémber 2011. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Borgesen, F. 1929. Marine algae from the Canary Islands. III Rhodophyceae. Part II. Cryptonemiales, Gigartinales, and Rhodymeniales. Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs Biologiske Meddelelser. 8: 1 – 97.
  • Paegelow, Claus: Bibliography Canary Islands, 2009, ISBN 978-300028676-6

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Kapuloan Kanaria di Wikivoyage

Citakan:Administrative divisions of Spain

Citakan:Islands and provinces of the Canary Islands Citakan:Geography of Africa Citakan:Africa topic


Countries.png