Kapuloan Solomon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur grup kapuloannana, tempo Kapuloan Solomon (arsipélago).
Solomon Islands
Kapuloan Solomon
Bandéra the Solomon Islands Lambang the Solomon Islands
Motto
"To Lead is to Serve"
Lagu
God Save Our Solomon Islands
Location of the Solomon Islands
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Honiara
9°28′S 159°49′E
Basa resmi basa Inggris
Démonim Solomon Islander
Pamaréntah Monarki konstitusional jeung sistem parleménter
 -  Raja/Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur Jéndral Frank Kabui
 -  Perdana Mentri Danny Philip
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 7 Juli 1978 
Aréa
 -  Total 28.400 km² (ka-142)
10.965 mil² 
 -  Cai (%) 3,2%
Populasi
 -  Perkiraan  2009 523.000[1] (ka-170)
 -  Kapadetan 18,1 /km² (ka-189)
46,9 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2009
 -  Total $1,514 billion[2] 
 -  Per kapita $2.818[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2009
 -  Total $657 yuta[2] 
 -  Per kapita $1.223[2] 
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0.610 (sedeng) (ka-135)
Mata uang Dolar Kapuloan Solomon (SBD)
Zona wanci (UTC+11)
TLD Internét .sb
Kode telepon +677

Kapuloan Solomon (/ˈsɒləmən ˈaɪləndz/ ( dangukeun)[3]) mangrupakeun hiji nagara daulat di Oséania, wétaneun Papua Nugini, miboga ampir sarébu pulo. Ibu kotana, Honiara, aya dina pulo Guadalcanal. Nagara ieu mangrupakeun anggota Pasamakmuran Bangsa-Bangsa.

Kapuloan Solomon dipercaya geus didumukan ku urang Mélanésia ti rébuan taun baheula. Navigator Spanyol Alvaro de Mendaña mangrupakeun urang Eropa kahiji nu datang ka Kapuloan Solomon, dina 1568, jeung méré ngaran Islas Salomon. Britania Raya ngawangun hiji protékorat kana Kapuloan Solomon dina 1893.

Pamaréntahan sorangan dipiboga dina 1976 jeung kamerdékaan dua taun sanggeusna. Kapuloan Solomon mangrupakeun hiji monarki konstitusional kalawan Ratu Kapuloan Solomon, ayeuna Elizabeth II, salaku pupuhu nagara.

Propinsi[édit | sunting sumber]

Propinsi-propinsina Kapuloan Solomon, ti 1989.
Red right arrow.svg
 Artikel utama: Propinsina Kapuloan Solomon.

Pikeun pamaréntahan lokal, nagara ieu dibagi kana 10 wewengkon administratif, nu mana salapan mangrupakeun propinsi nu diadministrasi ku majelis propinsi, jeung hiji deui nya éta Honiara, diadministrasi ku Déwan Kota Honiara.

  1. Tengah
  2. Choiseul
  3. Guadalcanal
  4. Isabel
  5. Makira-Ulawa
  6. Malaita
  7. Rennell jeung Bellona
  8. Temotu
  9. Kulon
  10. Honiara

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. a b c d "Solomon Islands". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2010. 
  3. "Constitution of Solomon Islands (1978)". Paclii.org. Diakses pada 7 Juli 2011. 
  • Hadden, Robert Lee. 2007. "The Geology of Guadalcanal: a Selected Bibliography of the Geology, Natural History, and the History of Guadalcanal. [1] " Alexandria, Virginia: Topographic Engineering Center. 360 pages. Lists sources of information regarding the bodies of the US Marines of the Lt Col. Frank B. Goettge Reconnaissance patrol that was ambushed in August 1942.

Tumbu kalura[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Solomon Islands ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Kapuloan Solomon di Wikivoyage





Countries.png