Karaté

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pamaén Karaté

Karaté mangrupa seni béla diri modérn anu asalna ti Jepang.[1] kara hartina kosong, te hartina leungeun, jadi karaté hartina leungeun kosong.[1] Karaté saenyana leuwih nekenkeun kana latihan leungeun jeung suku.[1] Tapi pikeun maranéhanana anu geus ngahontal tingkat kaahlian anu disebut dan (sabuk hideung}, bisa ngalatih senjata misalna sai (trisula), munchaku, toya (tongkat), péso, Jste.[1]

Sajarah Karaté Di Indonésia[édit | sunting sumber]

Karaté asup di Indonésia lain dibawa ku soldadu Jepang tapi ku Mahasiswa-mahasiswa Indonésia anu balik deui ka nagara Indonésia, sanggeus ngabéréskeun atikanana di Jepang.[2]. Taun 1963 sawatara Mahasiswa Indonésia diantarana : Baud AD Adikusumo, Karianto Djojonegoro, Mochtar Ruskan sarta Ottoman Noh ngadegkeun Dojo di Jakarta.[2] Maranéhanana anu mula-mula ngawanohkeun karate (aliran Shoto-kan) di Indonésia, sarta saterusna maranéhanana nyieun wadah anu nu dingaranan Persatuan Olahraga Karate Indonésia (PORKI) anu diresmikeun tanggal 10 Maret 1964 di Jakarta.[2] Sawatara taun saterusna datang Mahasiswa Indonésia ti Jepang Setyo Haryono (pangadeg Gojukai), Anton Lesiangi, Sabeth Muchsin sarta Chairul Taman anu milu ngamekarkeun karate di Indonésia.[2] Tuluy saterusna datang jalma-jalma ti Jepang ka Indonésia dina raraga usaha milu méré cara pikeun perkembangan karate di Indonésia.[2] Maranéhanana diantarana : Matsusaki (Kushinryu-1966), Ishi (Gojuryu-1969), Hayashi (Shitoryu-1971) sarta Oyama (Kyokushinkai-1967).[2]

Karate tétéla nampa loba penggemar, anu implementasina kasampak tina sagala rupa organisasi (Pangurus) karate, kalayan sagala rupa aliran kawas anu dianut ku unggal pangadeg paguron.[2] Lobana paguron karate kalayan sagala rupa aliran ngabalukarkeun lumangsungna kahenteu cocokan diantara para tokoh, ku kituna ngabalukarkeun perpecahan dina jero awak PORKI.[2] Tapi pamustunganana kalayan ayana kasapukan ti para tokoh-tokoh karate pikeun ngahiji deui dina usaha ngamekarkeun karate di Indonésia ku kituna dina taun 1972 hasil Kongrés ka IV PORKI, kabentuklah hiji wadah organisasi karate anu dibéré ngaran Federasi Olahraga Karate-do Indonésia (FORKI).[2]

Saprak FORKI nangtung nepi ka ayeuna kepengurusan di tingkat Puseur anu dipikawanoh kalayan ngaran Pangurus Badag/PB, geus dipingpin ku 6 urang Pupuhu Umum sarta periodisasi kepengurusanana ngalaman 3 kali parobahan mangsa periodisasi nyaéta ; période 5 taun (ditetepkeun dina Kongrés taun 1972 pikeun kapengurusan période taun 1972 – 1977) periodisasi 3 taun (ditetepkeun dina kongrés taun 1997 pikeun kepengurusan période taun 1997 – 1980) sarta periodisasi 4 taun (Lumaku saprak kongrés taun 1980 nepi ka ayeuna.[2]
PAGURON KARATE ANGGOTA FORKI

  1. AMURA
  2. BKC (Bandung Karate Club)
  3. BLACK PANTHER KARATE INDONÉSIA
  4. FUNAKOSHI
  5. GABDIKA SHITORYU INDONÉSIA (Gabungan Beladiri Karate-do Shitoryu)
  6. GOJUKAI (Gojuryu Karate-do Indonésia)
  7. GOJU RYU ASS (Gojuryu Association)
  8. GOKASI (Gojuryu Karate-do Shinbukan Sakumna Indonésia)
  9. INKADO (Indonésia Karate-do)
  10. INKAI (Institut Karate-do Indonésia)
  11. INKANAS (Intitut Karate-do Nasional)
  12. BASA HIDEUNG
  13. KANDAGA PRANA
  14. KEI SHIN PAN
  15. KKNSI (Kahijian Karate-do Naga Sakti Indonésia)
  16. KKI (Kushin Ryu M. Karate-do Indonésia)
  17. KYOKUSHINKAI (Kyokushinkai Karate-do Indonésia)
  18. LEMKARI (Lembaga Karate-do Indonésia)
  19. PERKAINDO
  20. PORBIKAWA
  21. PORDIBYA
  22. SHINDOKA
  23. SHI ROI TE
  24. TAKO INDONÉSIA
  25. WADOKAI (Wadoryu Karate-do Indonésia)


Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d (id) Pandjaitan, A.P. Dasar Teori Olah Raga dan Organisasi, CV ROSDA BANDUNG, Bandung,1986.
  2. a b c d e f g h i j (id)[1] (diaksés tanggal 05 November 2011)
Nulis.jpg