Karl Landsteiner

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Relief Raray Karl Landsteiner

Karl Landsteiner nya éta élmuwan anu kasohor dina widang kedokteran. Karl nya éta tokoh anu masing-masing golongan getih jadi A, B, AB jeung O, ku panimuanna ieu, Karl dilélér nobel dina widang kedokteran taun 1930. Karl Landsteiner lahir di WIna, Austria tanggal 14 Juni 1868. Ti leuleutik, Karl geus ilu biung dina dunya risét. Manéhna ngayakeun riset ngeunaan pangaruh diét kana komposisi abu getih. Nalika gedé, Karl kuliah program kadokteran di Universitas Wina. Karl lulus taun1891. Karl Landsteiner aktip dina panalungtikan-panalungtikan dina widang kimia di Laboraturium Hantzsch di Zurich, Laboraturium Emil Fischer di Wurzburg, jeung laboraturium E. Bambeger di Munich. Karl balik deui ka Wina taun 1896 sabda ngalalana di Jerman jeung Swiss, tuluy jadi asistén Max Von Gruber di Institut Higiene Wina. Anjeunna ogé jadi asistén di Departémén Anatomi Patologis Universitas Wina.

Taun 1875, Karl Landsteiner nétélakeun yén getih th boga ciri has séwang-séwangan. Geth teu bisa ditranfusi kitu waé. Lamun getih sato ditranfusi ka manusa geuning getih téh kalah ngagunduk tuluy peupeus dina pembuluh manusa. Ieu réaksi ogé muncul nalika tranfusi antar manusa dilaksanakeun. Panimuan ieu awalna mah teu meunangkeun tanggapan seurieus napi ka hirna dina taun 1901, Karl masing-masing golongan darah jadi A, B, AB, jeung O.

Référénsi[édit | sunting sumber]

Nulis.jpg