Katolik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Saint Pierre/Peter's Basilika di Kota Vatikan.

Katolik mangrupa ajaran atawa aliran dina Agama Kristen. Puseur ajaranna aya di Garéja Katolik Roma.[1]

Déskripsi[édit | sunting sumber]

Kecap Katolik (dipimeunang ngaliwatan Catholicus Ahir Latin, ti kecap sifat Yunani καθολικός (katholikos), nu hartina "universal") asalna ti ungkara Yunani καθόλου (kath'holou), nu hartina "sacara maluruh," "saluyu jeung sakabéh" atawa "dina umumna ", jeung mangrupa kombinasi ti kecap Yunani nu hartina κατά "ngeunaan" jeung όλος hartina "maluruh". Kecap dina basa Inggris bisa hartina "hadé kaasup kana sababaraha hal; ngawengku kabéh" atawa "ti iman Katolik Roma " salaku "aya patalina jeung doktrin sajarah jeung praktek Garéja Barat".[1]

Munggaran digunakeun keur ngagambarkeun Garéja Kristen di abad ka-2 mimiti keur nekenkeun ka wengkuan universalna. Dina konteks eklesiologi Kristen, ieu ngabogaan sajarah nu beunghar jeung sababaraha pamaké. Dina non garéjawi digunakeun, hartina dina basa Inggris asalna langsung ti akarna, nu kiwari digunakeun artina,

  • Universal;
  • Liberal,
  • Inklusif,[2]

Ungkara ieu geus diasu[keun ka ngaran persekutuan Kristen pangbadagna, Garéja Katolik Roma, nu kawengku ti 23 garéja-garéja sui iuris, dina persekutuan pinuh ku Uskup Roma. Nu pangbadagna Ritus Latin, kawengku ti 95% ti populasi Garéja Katolik Roma; 5% sésana kawengku ti 22 Garéja Katolik Timur.[3]

Loba Protéstan nu sok ngagunakeun "katolik" istilah (sok ku huruf "c") keur ngarujuk ka lain ngan Garéja Katolik Roma hungkul tatapi ka Garéja Kristen jeung sakabéh jalma percaya dina Yésus Kristus saalam dunya jeung umurna, leupas ti afiliasi kelompok kaagamaan. Sacara umum, keur nyingkahan kabingungan antara konsep jeung Garéja Katolik Roma, diluhur, teolog nulis dina basa Inggris keur ngarujuk mantan "Garéja Katolik", kalawan ngagunakeun huruf leutik.[3]

Ortodoks Timur, Ortodoks Oriental, Anglikan, Lutheran, jeung sababaraha Garéja Métodis percaya yén maranéhna aya dina kontinuitas jeung garéja universal asli diadegkeun ku para Rosul.[3]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b http://www.oxforddictionaries.com/search?searchType=dictionary&isWritersAndEditors=true&searchUri=All&q=catholic&contentVersion=WORLD
  2. American Heritage Dictionary, 4th.
  3. a b c Christliche Religion, Oskar Simmel Rudolf Stählin, 1960, 150
Nulis.jpg