Kepangeranan Pindos

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Diamond-caution.png Artikel ieu perlu dirapihkeun sangkan luyu jeung baku artikel Wikipédia.
Ngarapihkeun artikel bisa mangrupa ngabagi artikel kana paragraf atawa ngawikifikasi artikel.
Sanggeus dirapihkeun, Anjeun bisa ngahapus ieu talatah.

Kapangéranan Pindos jeung Moglena (ogé Pindo atawa Pindus; Meglen atawa Karacova; Aromanian: Principatu di la Pind) nyaéta nagara bonéka otonom nu ngadeg dina kadalai fasis Itali nu ngawasa di kulon kaler Yunani di wewengkon Epirus, Thessaly katut Makedonia Kulon salila Perang Dunya II. Nagara bagian leutik ieu salila penjajahan Itali Yunani kalér dina usum panas 1941, dinyatakeun minangka lemah cai urang Aromani sarta Megleno-romania, sarta nyebutkeun Principato del Pindo ku urang Itali. Puseur dayeuh statelet nyaéta Metsovo (Aminciu di Aromanian), tapi majlis nasionalna mah aya di di Trikala.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Pangeran kahiji nyaéta bagian hareup Aromanian organisasi separatis anu dipikawanoh minangka Legiun Roma: Alkiviadis Diamandi di Samarina, anu ngadegkeun pangadilanana. Dina 1942 faksi Organisasi Revolusioner Makedonia anu Dina (VMRO) nawarkeun takhta Makedonia ka Alkiviadis, tapi euweuh bukti naha manéhna nyatujuanana. Alchibiades nyaéta saurang nu ngajaga sastra sarta saurang pematung amatir sorangan. Manéhna ngantep nagara bagian kitu waé 1942, sarta nyokot tempat panangtayungan di Rumania, sarta panggantinya alatan waktu anu pohara pondok nyaéta Nicholas Matoussi, saméméh hak ditawarkeun ka kulawarga Cseszneky de Milvány di pangakuan pikeun pancén maranéhanana dina menyediai Soldadu Itali pepelakan. Gyula Cseszneky nyaéta saurang count urang Kroasia Hongaria Pecheneg asal sarta manéhna diyakinkan yén Vlachs landeuh Moglena nyaéta turunan suku-suku pertengahan Pecheneg. Manéhna maréntah minangka Prins Julius I di antara Agustus-september dina 1943, henteu memuat kakawasaan téla anu mana ogé, sartana baraya lalaki Michael henteu kungsi menginjakkan suku di wewengkon nagara bagian. Tapi, sawatara pamingpin Aromanian sarta Makedonia maréntah di ngaran maranéhanana. Dina 1944 Nazi Jerman anu berwewenang mikawanoh M. Hatzi minangka pamingpin nu ngarojong Aromanian maranéhanana.

  • 1941-1942: Prins Alchibiades I (Alkiviadis Diamandi di Samarina)
  • 1942-1943?: Prins Nicholas I (Nicholas Matoussi)
  • 1943: Prins Julius I (Count Gyula Cseszneky de Milvány)
  • 1944: M. Hatzi