Ki tambleg

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ki tambleg
Tangkal ki tambleg Afrika (Adansonia digitata) di Bagamoyo, Tanzania, deukeut ruruntuk Kaole
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosids
Order: Malvales
Family: Malvaceae
Subfamily: Bombacoideae
Genus: Adansonia
L.[1]
Spésiés

Baca Bab spésiés

Adansonia, baobab, atawa nu di Pasundan katelah ki tambleg nyaéta génus dalapan spésiés tangkal pituin Madagaskar (genep spésiés), Afrika jeung Semenangjung Arab (hiji spésiés), jeung Australia (hiji spésiés).

Pedaran[édit | sunting sumber]

Ukuran tangkal ki tambleg bisa ngahontal 5-30 m, anapon diaméter batangna 7-11 m. Ki tambleg Glencoe - spésimén ki tambleg Afrika di Propinsi Limpopo, Afrika Kidul, dianggap conto bungkeuleukan nu pangbadagna, kurilingna nepi ka 47 m[2]. Diaméterna kira-kira 15,9 m. Ceuk sakaol, umur ki tambleg bisa nepi ka rébuan taun, tapi teu bisa dipastikeun.

Spésiés[édit | sunting sumber]

Ki tambleg Adansonia digitata ngora di Hyderabad, India.

Nyerep cai[édit | sunting sumber]

Ki tambleg neundeun cai dina kaina nu 'bareuh' (nepi ka 120.000 l)[4].

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Panjang buahna 18 cm

Ti 2008, ki tambleg mimiti diulik pikeun kaperluan konsumsi[5][6]. Di Afrika (Malawi, Zambia, Zimbabwé, jeung Sahel), daunna biasa didahar salaku lalab atah atawa tipung nu digaringkeun. Di Nigéria, daunna nu katelah kuka sok diangeun[7]Citakan:Verify credibility.

Kandungan giji buahna kaitung onjoy, kusabab vitamin C-na leuwih loba batan jeruk jeung kalsiumna leuwih loba batan susu sapi[8]. Daging buahna dibubur atawa dicampur jeung susu, atawa dijus[8]. Di Zimbabwé, buah nu dina basa Shona katelah mawuyu geus ti baheula biasa didahar. Buahna ogé bisa dijieun krim tartar[9].

Siki ki tambleg biasa dipaké keur pangentel sop, tapi ogé bisa dipeuyeum jadi bungbu, disangray, atawa digiling diala minyakna.

Galeri[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • The Baobab's official website, Baobab (en)
  1. "Genus: Adansonia L.". Germplasm Resources Information Network. United State Department of Agriculture. 12 Nopémber 2008. Diakses pada 14 Januari 2011. 
  2. "Big Baobab Facts". Diakses pada 8 Januari 2008. 
  3. "GRIN Species Records of Adansonia". Germplasm Resources Information Network. United State Department of Agriculture. Diakses pada 14 Januari 2011. 
  4. "The Baobab tree in Senegal". Diakses pada 1 Oktober 2008. 
  5. "Scientists predict African fruit trees could help solve major public health problem". Bioversity International. Diakses pada 1 Oktober 2008. 
  6. Hills S. "Baobab goes for GRAS ahead of 2010 World Cup" FoodNavigator.com-USA, 30 Séptémber 2008
  7. http://blog.notcutts.co.uk/latest-articles/2010/9/13/the-oldest-trees-in-the-world.html – The oldest trees in the world (access date 2010-09-13)
  8. a b "New exotic fruit to hit UK shops". BBC. 15 Juli 2008. Diakses pada 15 Juli 2008. 
  9. "Baobab tree -- a miracle of nature". Geo-Images Project. 1 Oktober 2000. Diakses pada 12 Pébruari 2010. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikispecies
Wikispecies mibanda émbaran ngeunaan
  • (1998). "Biogeography and floral evolution of baobabs (Adansonia, Bombacaceae) as inferred from multiple data sets". Systematic Biology 47 (2): 181–207.
  • Braun, K. (1900) Beiträge zur Anatomie der Adansonia digitata L. F. Reinhardt, Universitäts-Buchdruckerei, Basel, OCLC 15926986
  • Colin, Tudge (2006, 2005). The Tree: A Natural History of What Trees Are, How They Live, and Why They Matter, 1st U.S., New York, NY: Crown Publishers.
  • Lowe, Pat. The Boab Tree, Port Melbourne, Australia: Lothian.
  • Pakenham, Thomas (2004). The Remarkable Baobab, 1st American, New York, NY: Norton.
  • Watson, Rupert (2007). The African Baobab, Cape Town, South Africa; London, England: Struik; New Holland.
  • Wickens, G. E., Lowe, Pat (2008). The Baobabs: Pachycauls of Africa, Madagascar and Australia, Berlin, Germany; New York, NY: Springer Verlag.