Kimia organik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kimia organik ngarupakeun ulikan ilmiah ngeunaan struktur, sipat, wangunan, jeung réaksi sanyawa organik.

Tata ngaran organik[édit | sunting sumber]

tata ngaran organik ngarupakeun sistem nu dimaneuhkeun pikeun ngaranan jeung ngagolongkeun sanyawa organik.

Sanyawa alifatik[édit | sunting sumber]

Hidrokarbon - Alkana - Alkéna - Diéna atawa Alkadiéna - Alkuna - Halogénoalkana - Alkohol - Mérkaptan - Éter - Aldehid - Keton - Asam karboksilat - Éster - Karbohidrat - Sanyawa alisiklik - Amida - Amina - Lipid - Nitril

Sanyawa aromatik[édit | sunting sumber]

Bénzén - Toluén - Xilén - Anilin - Fénol - Asétofénon - Bénzonitril - Halogénoaren - Naftalén - Antrasén - Fénantrén - Bénzopirén - Koronén - Azulén - Bifénil

Sanyawa hétérosiklik[édit | sunting sumber]

Piridin - Pirol - Tiofén - Furan - Imidazol

Polimér[édit | sunting sumber]

Polimér ngarupakeun hiji wujud molekul nu husus. Umum dianggap molekul "gedé", polimér meunang gelar éta dumasar kana ukuranana sabab disusun ku loba bagéan nu leuwih leutik. Bagéan nu leutikna bisa kembar kimiawi nu ngawujud jadi molekul homopolimér, atawa bisa ogé tina béda-béda struktur kimiawi nu ngawujud jadi molekul hétéropolimér. Polimér ngarupakeun sawaréh ti "makromolekul" nu ukur digolongkeun dumasar ukuranana nu dianggap gedé.

Polimér bisa organik atawa anorganik, umum kapanggih mah organik (misal poliétilén, polipropilén, Pléxiglas, jsb), tapi nu anorganik ge mindeng kapanggih na kahirupan sapopoé (misal silly putty, silikon, jsb).

Konsép[édit | sunting sumber]

Tata ngaran organik - Rumus kimia - Rumus struktur - Rumus rangka - Réaksi organik

Ciri-ciri zat organik[édit | sunting sumber]

Nu jadi alesan pangna aya loba pisan sanyawa karbon nyéta sabab karbon mibanda kamampuhan pikeun ngawangun ranté karbon nu panjangna rupa-rupa, sarta cingcin nu ukuranana béda (katénasi). Lolobana sanyawaan karbon peka pisan ku panas jeung umumna terurai méméh 300'C. Cenderung kurang leyur na cai dibanding kalolobaan uyah anorganik. Béda ti uyah, sanyawa organik leuwih leyur na pangleyur organik saperti éter atawa alkohol. Sanyawa organik kabeungkeut sacara kovalén.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Kimia organik salakuélmu umumna kaaku dimimitian ku sintésis organik uréa ku Friedrich Woehler tina bahan anorganik taun 1828.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]



Kimia

Kimia analitis | Kimia organik | Kimia anorganik | Kimia fisik | Kimia polimér | Biokimia | Élmu bahan | Kimia lingkungan | Farmasi | Térmokimia | Éléktrokimia | Kimia inti | Kimia komputasi
Tabel periodik | Daptar sanyawa