Kitolod

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kitolod
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
Order: Asterales
Family: Campanulaceae
Genus: Hippobroma
Species: H. longiflora
Ngaran binomial
Hippobroma longiflora
G. Don
Sinonim
  • Isotoma longiflora
    C. Presl
  • Laurentia longiflora
    Endl.
  • Lobelia longiflora

Kitolod (Hippobroma longiflora) nyaéta tutuwuhan kembangan ti famili Campanulaceae. Asalna mah éndemik India Kulon, tapi kiwari geus sumebar ampir ka sakuliah dunya.[1]

Anu istiméwa, ieu tutuwuhan ngandung dua alkaloid piridin: lobelin jeung nikotin. Pangaruh ieu dua alkaloid téh sarupa, méré pangaruh psikoaktif mun saeutik, tapi mun loba bisa matak utah, paralisis otot, jeung ngadégdég.[2] Kukituna, kitolod mindeng dirujuk dina étnobotani. Tangkalna ulah sakarepna dicagap, sabab geutahna iritan nu bisa nyerep kana kulit sarta bisa matak lolong mun keuna kana panon.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. USDA, ARS, National Genetic Resources Program. "Hippobroma Longiflora information from GPRS/GRIN". Germplasm Resources Information Network - (GRIN) [Online Database]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland.. Diakses pada 7 Désémber 2007. 
  2. Baldwin, Roger E. [1979] (1979). Hawaii's Poisonous Plants, 1, 26–27, Hilo, Hawaii: The Petroglyph Press, Ltd.. URL accessed December 2007.