Koéfisién Gini

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Koéfisién Gini di sadaya Marcapada

Koéfisién Gini mangrupakeun ukuran nu dimekarkeun ku statistikus Italia, Corrado Gini, jeung diumumkeun dina taun 1912 dina karyana, Variabilità e mutabilità.

Koéfisién ini biasana digunakeun keur ngukur bébéda pamasukan jeung kabeungharan. Di sadaya Marcapada, koéfisién variasi ti 0.25 (Dénmark) nepi ka 0.70 (Namibia).

Koéfisién Gini mangrupakeun wilangan antara 0 jeung 1, numana 0 hartina persis sarua (unggal jalma miboga panghasilan nu sarua) sarta 1 harti persis teu saruaan (saurang boga kabéh panghasilan, nu séjénna teu boga nanaon).

Koéfisién Gini diétang ngagunakeun daérah dina diagram Lorenz. Lamun daérah antara garis persis sarua sarta kurva Lorenz A, sarta daérah sahandapeun kurva Lorenz nya éta B, mangka koéfisién Gini A/(A+B). Ieu ditémbongkeun salaku perséntase atawa salaku kasaruaan numerik tina perséntasi, ajén salawasna antara 0 jeung 1.

Indéks Gini sarua jeung koéfisién Gini kali 100[rujukan?].

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


ThreeCoins.svg