Kode palabuan udara ICAO

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kode palabuan udara ICAO nyaéta kode anu diwangun tina opat digit alfanumerik nu dibérékeun ka palabuan udara di dunya. Kode ieu diatur ku Organisasi Pangapungan Sipil Internasional (basa Inggris: International Civil Aviation Organization disingket ICAO). Kode ICAO digunakeun ku pangatur patalimarga udara (air traffic control) jeung maskapai pangapungan. Kode heunteu sami sareng kode palabuan udara IATA anu digunakeun dina résérvasi jeung pananganan bagasi. Kode ICAO digunakeun ogé pikeun ngaidéntifikasi lokasi lian misalna stasiun cuaca.

Peta dunya pangalompokkan daérah-daérah dunya dumasar kana hurup kahiji kode palabuan udara ICAO-na.

Heunteu kawas kode IATA, kode ICAO miboga struktur régional sangkan leuwih rapih jeung teu aya duplikasi. Lajimna, digit kahiji pikeun ngaidéntifikasi banua, hiji nagara, atawa sakalompok nagara dina banua éta. Digit kadua digunakeun pikeun ngaidentifikasi nagara dina banua éta. Dua digit ahir nyaéta pikeun nunjukkeun saban palabuan udara. Aya sababaraha pangajabaan dina sababaraha nagara gedé, nyaéta kode dina digit kahiji dialokasikeun ku nagara éta jeung 3 digit ahirna pikeun palabuan udara di nagara éta.

Préfiks[édit | sunting sumber]

Kode préfiks Nagara
A - Pasifik Kidul Kulon
AG Kapuloan Solomon
AN Nauru
AY Papua Nugini
B - Islandia/Greenland jeung Kosovo
BG Greenland
BI Islandia
BK Kosovo
C - Kanada
C Kanada
D - Afrika Barat
DA Aljazair
DB Benin
DF Burkina Faso
DG Ghana
DI Pantai Gading
DN Nigéria
DR Nigér
DT Tunisia
DX Togo
E - Éropa Kalér
EB Bélgia
ED Jérman (sipil)
EE Éstonia
EF Finlandia
EG Britania Raya
EH Walanda
EI Irlandia
EK Dénmark
EL Luxembourg
EN Norwégia
EP Polandia
ES Swédia
ET Jérman (militér)
EV Latvia
EY Lithuania
F - Afrika Kidul
FA Afrika Kidul
FB Botswana
FC Kongo
FD Swaziland
FE Républik Afrika Tengah
FG Guinéa Khatulistiwa
FH Pulau Ascénsion
FI Mauritius
FJ Téritori Samudra Hindia Britania (British Indian Ocean Territory)
FK Kamérun
FL Zambia
FM Komoro, Madagaskar, Mayotte, Réunion
FN Angola
FO Gabon
FP São Tomé jeung Príncipe
FQ Mozambik
FS Seychelles
FT Chad
FV Zimbabwé
FW Malawi
FX Lésotho
FY Namibia
FZ Républik Démokratik Kongo
G - Afrika Kalér-Kulon
GA Mali
GB Gambia
GC Kapuloan Canary
GE Ceuta jeung Melilla
GF Siérra Leone
GG Guinéa-Bissau
GL Libéria
GM Maroko
GO Sénégal
GQ Mauritania
GS Sahara Barat
GU Guinéa
GV Tanjung Vérdé
H - Afrika Kalér-Wétan
HA Éthiopia
HB Burundi
HC Somalia (kaasup ogé Somaliland)
HD Djibouti (HF ogé)
HE Mesir
HF Djibouti (HD ogé)
HH Éritréa
HK Kénya
HL Libya
HR Rwanda
HS Sudan
HT Tanzania
HU Uganda
K - Amérika Sarikat (Alaska jeung Hawaii heunteu kaasup)
L - Éropa Kidul, Israél, jeung Turki
LA Albania
LB Bulgaria
LC Siprus
LD Kroasia
LE Spanyol
LF Perancis, Saint-Pierre jeung Miquelon kaasup ogé
LG Yunani
LH Hungaria
LI Italia
LJ Slovénia
LK Républik Céska
LL Israél
LM Malta
LN Monako
LO Austria
LP Portugal, Azorés ogé
LQ Bosnia jeung Herzegovina
LR Romania
LS Swiss
LT Turki
LU Moldova
LV Jalur Gaza
LW Makédonia
LX Gibraltar
LY Serbia jeung Monténégro
LZ Slowakia
M - Amérika Tengah jeung Meksiko
MB Kapuloan Turks jeung Caicos
MD Républik Dominika
MG Guatemala
MH Honduras
MK Jamaika
MM Méksiko
MN Nikaragua
MP Panama
MR Kosta Rika
MS Él Salvador
MT Haiti
MU Kuba
MW Kapuloan Cayman
MY Bahama
MZ Bélize
N - Pasifik Kidul
NC Kapuloan Cook
NF Fiji, Tonga
NG Kiribati (Kapuloan Gilbert), Tuvalu
NI Niue
NL Wallis jeung Futuna
NS Samoa, Samoa Amérika
NT Polinésia Perancis
NV Vanuatu
NW Kalédonia Anyar
NZ Selandia Anyar, Antartika
O - Asia Kidul-Kulon (Israél jeung Turki heuteu kaasup)
OA Afghanistan
OB Bahrain
OE Arab Saudi
OI Iran
OJ Yordania jeung Tepi Kulon
OK Kuwait
OL Libanon
OM Uni Émirat Arab
OO Oman
OP Pakistan
OR Irak
OS Syria
OT Qatar
OY Yaman
P - Pasifik Kalér Wétan
PA Alaska (jeung sababaraha pangajabaan)
PB Kapuloan Baker
PC Kiribati (Palabuan Udara Canton, Kapuloan Phoenix)
PF Fort Yukon
PG Guam, Mariana Kalér
PH Hawaii
PJ Atol Johnston
PK Kapuloan Marshall
PL Kiribati (Kapuloan Line)
PM Pulo Midway
PO Oliktok Point
PP Point Lay
PT Fédérasi Mikronesia, Palau
PW Pulo Wake
R - Pasifik Kalér Kulon
RC Taiwan
RJ Jepang (sabagian ageung)
RK Koréa Kidul
RO Preféktur Okinawa jeung Yoron
RP Filipina
S - Amérika Kidul
SA Argéntina
SB Brasil (SD, SI, SJ, SN, SS, jeung SW)
SC Cili
SD Brasil (juga SB, SI, SJ, SN, SS, jeung SW)
SE Ékuador
SF Kapuloan Falkland
SG Paraguay
SI Brasil (SB, SD, SJ, SN, SS, jeung SW ogé)
SJ Brasil (SB, SD, SI, SN, SS, jeung SW ogé)
SK Kolombia
SL Bolivia
SM Suriname
SN Brasil (SB, SD, SI, SJ, SS, jeung SW ogé)
SO Guiana Perancis
SP Péru
SS Brasil (SB, SD, SI, SJ, SN, jeung SW ogé)
SU Uruguay
SV Vénézuéla
SW Brasil (SB, SD, SI, SJ, SN, jeung SS ogé)
SY Guyana
T - Karibia
TA Antigua jeung Barbuda
TB Barbados
TD Dominika
TF Guadeloupe, Martinique, Saint Barthélemy, Saint Martin
TG Grénada
TI Kapuloan Virgin Amérika Sarikat
TJ Puérto Riko
TK Saint Kitts jeung Nevis
TL Saint Lucia
TN Karibia Walanda, Aruba, Curaçao, Sint Maarten
TQ Anguilla
TR Montserrat
TT Trinidad jeung Tobago
TU Kapuloan Virgin Britania)
TV Saint Vincent jeung Grenadines
TX Bermuda
U - Rusia jeung urut nagara Soviet
U Rusia (iwal UA, UB, UD, UG, UK, UM, jeung UT)
UA Kazakhstan, Kyrgyzstan
UB Azérbaijan
UD Arménia
UG Géorgia
UK Ukraina
UM Bélarus jeung Kaliningrad
UT Tajikistan, Turkménistan, Uzbékistan
V - Asia Kidul (iwal Pakistan), daratan utami Asia Kidul-Wétan, Hong Kong, jeung Makau
VA India (Daérah Kulon, Sétra Mumbai)
VC Sri Lanka
VD Kamboja
VE India (Daérah Wétan, Séntra Kolkata)
VG Bangladésh
VH Hong Kong
VI India (Daérah Kalér, Séntra Delhi)
VL Laos
VM Makau
VN Népal
VO India (Daérah Kidul, Séntra Chennai)
VQ Bhutan
VR Maladéwa
VT Thailand
VV Viétnam
VY Myanmar
W - Daérah Maritim Asia Kidul-Wétan (iwal Filipina)
WA Indonésia (WI, WQ, jeung WR ogé)
WB Malaysia (Malaysia Wétan), Brunéi
WI Indonésia (WA, WQ, jeung WR ogé)
WM Malaysia (Semenanjung)
WP Timor-Lésté
WQ Indonésia (WA, WI, jeung WR ogé)
WR Indonésia (WA, WI, jeung WQ ogé)
WS Singapura
Y - Australia
Y Australia
Z - Asia Wétan (iwal Hong Kong, Jepang, Makau, Koréa Kidul, jeung Taiwan)
Z Républik Rahayat Cina (iwal ZK jeung ZM)
ZK Koréa Kalér
ZM Mongolia

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]