Koréa Kalér

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur sajarah Koréa, tempo Koréa.
조선민주주의인민공화국
朝鮮民主主義人民共和國
Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguka

Républik Rahayat Démocratik Koréa
Bandéra Koréa Kalér Lambang Koréa Kalér
Bandéra Lambang
Motto: 강성대국 (强盛大國)
(Nagara nu kuat jeung makmur)
Lagu: Aegukka

Lokasi Koréa Kalér


Ibukota P'yŏngyang
39°2′N 125°45′E
Kota panggedéna P'yŏngyang
Basa resmi Basa Koréa
Pamaréntahan Kadiktatoran Komunis Jucheb
 - Présidén Abadi
    Républik
Kim Il-sung (alm)c
 - Pupuhu KPN (NDC) Kim Jong-ild
 - Présidén MRA (SPA) Kim Yong-name
 - Perdana Mentri Kim Yong-il
Ngadegna  
 - Déklarasi kamerdékaan 1 Maret 1919h 
 - Kabébasan 15 Agustus 1945 
 - Déklarasi resmi 9 Séptémber 1948 
Wewengkon  
 - Total 120,540 km² (ka-98)
  46,528 sq mi 
 - Cai (%) 4.87
Populasi  
 - Perkiraan taun 2006 23,113,019f (ka-48)
 - Sénsus taun teu aya
 - Kapadetan 190/km² (ka-55)
492/sq mi 
GDP (PPP) 2006 g (éstimasi)
 - Total $22.85 billion (ka-85)
 - Perkapita $1,007 (ka-149)
HDI (2003) teu aya (teu diréngking) – teu aya
Mata uang Wŏn (₩) (KPW)
Wewengkon wanci Wanci Standar Koréa (UTC+9)
 - Summer (DST) teu aya (UTC+9)
Internét TLD teu aya (.kp disadiakeun)
Kode telepon +850
a "Administrative Divisions and Population Figures (#26)" (PDF). DPRK: The Land of the Morning Calm. Permanent Committee on Geographical Names for British Official Use. 1 April 2003. Diakses pada 10 Oktober 2006. 
bThe CIA World Fact Book (2007)[1] uses the term "Communist one-man dictatorship." The Juche ideology is expressed in the constitution.[2]
cDied 1994.
d Kim Jong-il is the nation's most prominent leading figure and a government figure head, although he is not the head of state or the head of government; his official title is Chairman of the National Defence Commission of North Korea, a position which he has held since 1994.
e Kim Yong-nam is the "head of state for foreign affairs".
f Source: CIA World Factbook,[3] North Korea itself does not disclose figures.
g Source: Foreign & Commonwealth Office, UK[4]
h Symbolic.

Koréa Kalér, resmina katelah Républik Rahayat Démokratik Koréa (RRDK), nyaéta hiji nagara di Asia Wétan di lebah kalér Semenanjung Koréa, nu mana ibu kotana aya di kota Pyongyang. Wates kalérna nyaéta Tiongkok ku Walungan Amnok (Walungan Yalu) jeung Rusia ku Walungan Duman (Walungan Tumen), di juru wétan kalér nagara ieu. Di beulah kidul, watesna nyaéta Koréa Kidul, nu mana jeung nagara ieu baheula Koréa Kalér ngadegkeun hiji nagara, sok sanajan keur dijajah Jepang ogé, nepikeun ka misahna nalika Perang Dunya II.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Searchtool.svg
 Tingali ogé: Propinsi di Koréa jeung Kota husus di Koréa.

Koréa Kalér kabagi jadi salapan propinsi, tilu wewengkon husus, sarta dua kota nu diparéntah langsung (chikhalsi, 직할시, 直轄市):

Peta administratif Koréa Kalér.
Propinsi
Propinsi Alihaksara Hangul Hanja
Chagang Chagang-do 자강도 慈江道
Hamgyŏng Kalér Hamgyŏng-pukto 함경북도 咸鏡北道
Hamgyŏng Kidul Hamgyŏng-namdo 함경남도 咸鏡南道
Hwanghae Kalér Hwanghae-pukto 황해북도 黃海北道
Hwanghae Kidul Hwanghae-namdo 황해남도 黃海南道
Kangwŏn Kangwŏndo 강원도 江原道
P'yŏngan Kalér P'yŏngan-pukto 평안북도 平安北道
P'yŏngan Kidul P'yŏngan-namdo 평안남도 平安南道
Ryanggang* Ryanggang-do 량강도 兩江道

* Kadangkala disebut "Yanggang" (양강도).

Wewengkon husus
Wewengkon Alihaksara Hangul Hanja
Wewengkon industri Kaesŏng Kaesŏng Kong-ŏp Chigu 개성공업지구 開城工業地區
Wewengkon turis Kŭmgangsan Kŭmgangsan Kwangwang Chigu 금강산관광지구 金剛山觀光地區
Wewengkon administratif husus Sinŭiju Sinŭiju T'ŭkpyŏl Haengjŏnggu 신의주특별행정구 新義州特別行政區
Kota nu diparéntah langsung
Kota Alihaksara Hangul Hanja
P'yŏngyang P'yŏngyang Chikhalsi 평양직할시 平壤直轄市
Rasŏn (Rajin-Sŏnbong) Rasŏn (Rajin-Sŏnbong) Chikhalsi 라선(라진-선봉)직할시 羅先(羅津-先鋒)直轄市

Kota gedé[édit | sunting sumber]

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Catetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

Bacaan satuluyna[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Koréa Kalér ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Tumbu pamaréntahan Koréa Kalér resmi / quasi-resmi[édit | sunting sumber]

Ngeunaan Korea Kalér[édit | sunting sumber]

Sumber Iber[édit | sunting sumber]

Documentaria[édit | sunting sumber]

Weblog[édit | sunting sumber]

  • One Free Korea: Updated daily; focusing on human rights, political, economic, and military issues, often with Google-Earth tours of North Korea's most secret places
  • DPRK Studies: Current analysis, commentary, and news on North Korea’s security, social, and political issues; North Korean Studies
  • NK Zone: Includes a variety of perspectives, with a greater focus on cultural and economic issues
  • RU NK: Focusing primarily on human rights issues, by a member of Liberty in North Korea
  • NK Econ Watch: Focusing mainly on economic issues

Log poto[édit | sunting sumber]

Reunifikasi[édit | sunting sumber]

Rupa-rupa[édit | sunting sumber]


Citakan:Regions and administrative divisions of North Korea

Citakan:Communist states

  1. whois of korea-dpr.com in InterNIC