Kosovo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun kagunaan lian, tempo Kosovo (disambiguasi)
Kosovo
Location of Kosovo
Peta fisik Kosovo
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Pristina (atawa Prishtina, Priština)
42°40′N 21°10′E
Grup étnis (2009) 88% Albania
  7% Serb
  5% nu séjén[1]
Aréa
 -  Total 10.908 km² 
4.212 mil² 
 -  Cai (%) ?
Populasi
 -  Sénsus 2011 1.733.872[2] 
 -  Kapadetan 159 /km² 
412 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $12,777 milyar[3] 
 -  Per kapita $6,600-7,369[3][4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $5,601 milyar[5] 
 -  Per kapita $3.103 
Mata uang Euro (); Dinar Sérbia (EUR; RSD)
Zona wanci CET (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) CEST (UTC+2)
Kode telepon +3811
1 Resmina +381; sababaraha operator maké +377 (Monako) atawa +386 (Slovénia).

Kosovo (basa Albania: Kosova atawa Kosovë, basa Sérbia: Косово, alihaksara: Kosovo, basa Turki: Kosova) mangrupakeun hiji nagara républik nu sacara de facto merdika, aya di beulah tenggara Éropa. Saméméhna, Kosovo mangrupakeun hiji propinsi di Sérbia dina administrasi PBB, tapi dina 17 Pébruari 2008 Kosovo ngadéklarasikeun kamerdikaan ku cara sapihak. Déklarasi ieu teu disatujuan ku Sérbia, tapi didukung ku nagara-nagara Kulon. Ibu kota Kosovo nya éta Priština. Kamerdikaan Kosovo geus diakuan resmi ku rupa-rupa nagara, di antarana Albania, Amérika Sarikat, Britania Raya, Perancis, jeung Turki. Nagara nu nolak kamerdikaan Kosovo di antarana Républik Rahayat Cina, Rusia, jeung Sérbia.

Kosovo minangka tempat papaséaan wewengkon nu masih lumangsung antara pamaréntah Sérbia jeung padumukna nu mayoritas mangrupakeun étnis Albania. Basa diwangunna Yugoslavia, Kosovo minangka propinsi ti Sérbia kalawa status Daérah Otonomi Husus. Tapi ti Perang Kosovo, geus dina pangawasan PBB salaku hiji protéktorat.

Kamerdikaan[édit | sunting sumber]

Kosovo

Dina kaping 17 Pébruari 2008 Kosovo merdikakeun soranganna ti Sérbia. Kosovo geus mapay jalan nu panjang ka merdikana. Usaha kahiji dina taun 1990 gagal ku sabab ditarajang Sérbia. NATO nu dipingpin ku Amérika Sarikat ngusir Sérbia kalawan panarajangan udara dina 78 poé. Kosovo teras aya dina lindungan PBB jeung NATO. Usaha kamerdikaan Kosovo ayeuna miboga dukungan méh sapertilu nagara-nagara Uni Éropa jeung Amérika Sarikat. Sérbia ambek pisan kana Amérika Sarikat nu ngakuan kamerdikaan Kosovo nepi ka mulihkeun duta ageungna nu nugas di Amérika. [6]

Catetan jeung réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "CIA World Factbook".
  2. "Population estimates for Kosovo July 2011". Census 2011. Kosovo statistical office. Diakses pada 3 Juli 2011. 
  3. a b IMF: Kosovo PPP
  4. CIA: Kosovo
  5. "Kosovo". International Monetary Fund. Diakses pada 30 April 2011. 
  6. "Dubes Serbia untuk AS Diminta Pulang dalam 48 Jam". Diakses pada 23 Pébruari 2008. 

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Kosovo ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity


Countries.png