Kotokeun

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kotokeun (nyctalopia)
Classification & external resources
ICD-10 H53.6
ICD-9 368.6

Kotokeun (Nyctalopia, Yun. "lolong peuting") nyaéta kaayaan hésé atawa teu bisa nempo dina lingkungan nu poék atawa kurang cahya. Ieu mangrupakeun gejala sababaraha kasakit mata nu bisa jadi bawaan lahir, alatan tatu atawa kurang gizi (misalna baé alatan kakurangan vitamin A). Dina basa Sunda jeung Indonésia, ieu kasakit disebut kotokeun jeung rabun ayam atawa rabun senja, tumali jeung watek hayam nu teu bisa nempo wanci peuting.

Umumna, kotokeun téh balukar tina retinitis pigmentosa, cacad alatan sél batang dina rétina leungiteun kamampuhna dina nampa cahya. Sabab séjénna ieu kasakit nyaéta kakurangan rétinol (vitamin A) nu dikandung dina minyak lauk, ati, jeung produk susu.

Rujukan[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg