Krépa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Krepa
Krepa-kl.jpg

Krépa atawa Kripa (Kṛpa) atawa Kripacharya (Guru Kripa), nyaéta salah saurang inohong dina wiracarita Mahabarata. Manéhna téh anak Resi Baradwaja, sarta jadi guru para pangéran Kuru di Astinapura.

Mimitina mah Krépa hirup di leweung babarengan jeung adina nu ngaranna Kripi. Hiji waktu Prabu Santanu ti Astinapura moro ka tengah leuweung. Alatan ngarasa watir ku kaayaan maranéhanana, Prabu Santanu ngukut Krépa jeung Kripi, tuluy dibéré atikan. Alatan kamahéran Krépa dina élmu ngagunakeun pakarang, tungtungna manéhna diangkat jadi pajabat di Astinapura sarta dibéré kapercayaan pikeun ngatik para pangéran Kuru (Pandawa jeung Kurawa).

Dina waktu perang Baratayuda, Krépa turun jurit keur pihak Kurawa. Manéhna salah saurang batur Aswatama nu ngabales dendam kaéléh Kurawa dina panungtungan BAratayuda.


Wiracarita Mahabarata ku Krishna Dwaipayana Wyasa
Para palaku
Dinasti Kuru Palaku séjén
Santanu | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dréstarata | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madrim | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sadéwa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Arimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Utari | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krépa | Dorna | Aswatama | Ékalaya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janaméjaya | Abiyasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladéwa | Drupada | Arimba | Dréstajumena | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Rada
Jejer pamungkas
Pandawa Lima | Kurawa | Astinapura | Indraprahasta | Karajaan dina Mahabarata |
Perang di Kurusétra | Bagawad Gita | Karajaan Kuru | Silsilah Pandawa jeung Kurawa