Kriging

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kriging nyaeta teknik regression anu digunakeun dina géostatistik. Ngaran ieu digunakeun sasuai jeung nu manggihkeunna nyaeta, Danie G. Krige. Dina komunitas statistik, leuwih umum disebut Gaussian process regression.

Kriging bisa dipikaharti leuwih jentre dina bentuk inferensi Bayes. Kriging dimimitian ku prior distribution dina fungsi. Mimiti ieu meunang ngitung dina Gaussian process: N sampel ti hiji fungsi bakal kasebar sacara normal, dimana kovarian antara dua sampel teh ngarupakeun fungsi covariance (atawa kernel) ti proses Gauss dina dua titik lokasi spasial.

Saterusna susunan data ditalungtik, unggal nilai digabungkeun ku lokasi spasial. Ayeuna, nilai anyar bisa diprediksi di unggal lokasi spasial anyar, ku kombinasi Gauss awal jeung Gaussian likelihood unggal nilai observasi. Hasilna posterior distribusi oge Gaussian, numana mean jeung covariance leuwih sederhana diitung tina nilai observasi, variance-na, jeung matrix kernel asalna teh ti awal (prior).

Dumasar kana "sudut pandang" géologi, Kriging ngagunakeun pangaweruh awal ngeunaan sebaran spasial mineral: pangaweruh awal ieu teh nyaeta kumaha dongengna mineral bisa mangrupakeun fungsi ruang. Saterusna, ditambahkeun angka-angka konsentrasi mineral, Kriging bisa "memprediksi" konsentrasi mineral dina titik anu teu katalungtik.

External link[édit | sunting sumber]