Kunci

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Temu kunci
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Zingiberales
Family: Zingiberaceae
Genus: Boesenbergia
Species: B. rotunda
Ngaran binomial
Boesenbergia rotunda
(L.) Mansf.

Kunci atawa nu dipikawanoh minangka temu kunci nya éta ngaran tutuwuhan anu kaasup kana bungbu dapur tur bisa dimangpaatkeun pikeun dijadikeun ubar.[1] Watang aslina aya dina jero taneuh anu disebut beuti, warnana konéng semu coklat, seungit, kandelna 5-30 x 0,5-2 cm, watang anu di luhur beungeut taneuh nya éta watang tipu (palapah daun).[2] Umumna miboga 2 nepi ka 7 lambar, daun handap mangrupa palapah daun warnana beureum, palapah daun mindeng sarua panjangna jeung tangkai daun; daunna ajeg, wangun lansét rubak atawa rada seukeut, tungtung daunna seukeut, beungeut daunna lemes tapi bagian handap rada aya buluan, daunna aya keliran warna héjo ngora, rubakna 5-11 cm. Kunci biasana tumuwuh di wewengkon tropis di dataran handap, biasana kembangan dina bulan Januari nepi ka Pebruari sarta bulan April nepi ka bulan Juni.[2] Alus tumuwuh dina taneuh nu beueus ogé subur kalayan tukeurna hawa sarta tata cai anu alus.[2] Dina taneuh anu kurang boh tata caina atawa mindeng kakeueum ku cai prosés tumuwuhna baris kaganggu sarta beutina gancang buruk.[2] Salian ti mangpaat pikeun bungbu dapur, kunci ogé bisa dimangpaatkeun pikeun dijadikeun ubar, diantarana nya éta ubar batuk, ubar hésé hitut, nambahan napsu dahar, sariawan, nambahan ASI,[2] pikeun ubar kanker,[1] sarta mangrupa resép kageulisan wanoja Sunda.[3]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b Temu Kunci Obat Kanker (id) (Diakses ping 31 Oktober 2011)
  2. a b c d e Temu Kunci (id) (Diakses ping 31 Oktober 2011)
  3. Tanaman Temu Kunci Rahasia Kecantikan Perempuan Sunda (id) (Diakses ping 31 Oktober 2011)