Kurawa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kurawa (basa Sansekerta: कौरव; kaurava) nya éta kumpulan antagonis dina wiracarita Mahabarata. Ngaran Kurawa sacara umum hartina "turunan Kuru". Kuru nya éta ngaran Maharaja anu mangrupa turunan Bharata, sarta nurunkeun inohong-inohong dina wiracarita Mahabarata. Kurawa mangrupakeun satru kabuyutan para Pandawa. Jumlah maranéhanana nyaéta saratus. Maranéhanana anak prabu Dréstarastra anu lolong ti permaisurina, Dewi Gandari.

Harti[édit | sunting sumber]

Istilah Kurawa anu dipaké dina Mahabarata ngabogaan dua harti:

  • Harti jembar: Kurawa ngarujuk ka sakumna turunan Kuru. Dina harti ieu, Pandawa ogé kaasup Kurawa, sarta kadangkala disebut kitu dina Mahabarata.
  • Harti heureut: Kurawa ngarujuk kana garis turunan Kuru anu leuwih kolot. Istilah ieu ngan kawates pikeun anakna Dréstarastra, sabab manéhna mangrupa turunan anu pangkolotna dina garis turunan Kuru. Istilah ieu henteu ngawengku anak Pandu, anu ngadegkeun garis turunan anyar, nyaéta para Pandawa.

Riwayat singket[édit | sunting sumber]

Dina Mahabarata diceritakan yén Gandari, pamajikan Dréstarastra, hayang boga saratus anak. Saterusna Gandari ménta ka Abiyasa, saurang patapa sakti, sarta ditedunan. Gandari jadi ngandeg, tapi sanggeus lila ngandung, anakna teu lahir waé. Manéhna jadi timburu ka Kunti anu geus méré Pandu tilu urang anak. Gandari keuheul, tuluy neunggeulan kandunganana. Sanggeus ngaliwatan mangsa ngajuru, anu lahir tina pianakanana ngan saukur sagumpal daging. Abiyasa saterusna nyiksikan daging kasebut jadi saratus bagian sarta ngasupkeunana kana 100 gentong, anu saterusna dipelak dina taneuh salila sataun. Sanggeus sataun, gentong-gentong kasebut dibuka deui sarta tina tiap gentong, muncul orok lalaki. Anu pangheulana mecenghul nyaéta Duryodana, dipirig ku Dursasana, sarta barayana anu séjén.

Sakumna anak Dréstarastra tumuwuh jadi lalaki anu garagah. Maranéhanana ngabogaan baraya nu ngaranna Pandawa, nyaéta kalima anak Pandu. Sanajan maranéhanana duduluran, Duryodana anu mangrupa baraya pangkolotna para Kurawa, sok ngarasa timburu ka Pandawa, utamana ka Yudistira anu rék dicalonkan jadi raja di Astinapura. Akibatna muncul pacogrégan anu puncakna jadi hiji perang rongkah di Kurusetra.

Sanggeus perang rongkah nu lumangsung salila dalapan belas poé, saratus anak Dréstarastra gugur, kaasup incu-incuna, kajaba Yuyutsu, anak Dréstarastra anu lahir ti saurang dayang. Anu pamungkas gugur dina perang kasebut nyaéta Duryodana, baraya pangkolotna para Kurawa. Saméméhna, adina anu ngaranna Dursasana gugur ku leungeun Bima. Yuyutsu nyaéta hiji-hijina anak Drétarastra anu salamet dina perang di Kurusetra alatan ngabiluk para Pandawa sarta manéhna neruskeun garis turunan bapana.

Para Kurawa[édit | sunting sumber]

Di handap ieu nyaéta daftar ngaran-ngaran saratus Kurawa anu dibédakeun jadi dua vérsi, vérsi India jeung vérsi Indonésia. Dua Kurawa utama nyaéta Suyudana landihan Duryodana jeung Dursasana nu disebut leuwih tiheula dina daftar kasebut. Saterusna anu séjén disebut nurutkeun urutan aksara.


Vérsi India[édit | sunting sumber]

  1. Duryodana (Duryodhana)
  2. Dursasana (Dussāsana)
  3. Abaya (Abhaya)
  4. Adityaketu (Ādithyakethu)
  5. Alalupa (Alolupa)
  6. Amapramadi (Amapramādhy)
  7. Anadrusya (Anādhrushya)
  8. Antudara (Anthudara)
  9. Anuwinda (Anuvindha)
  10. Aparajita (Aparājitha)
  11. Ayubahu (Ayobāhu)
  12. Bahwasi (Bahwāsy)
  13. Bilawardana (Belavardhana)
  14. Bimabala (Bhīmabela)
  15. Bimawiga (Bhīmavega)
  16. Bimawikra (Bhīmavikra)
  17. Carucitra (Chāruchithra)
  18. Wangwangan (Chithra)
  19. Citrabana (Chithrabāna)
  20. Citraksa (Chithrāksha)
  21. Citrakundala (Chithrakundala)
  22. Citrakundhala (Chithrakundhala)
  23. Citranga (Chithrāmga)
  24. Citrawarma (Chithravarma)
  25. Citrayuda (Chithrāyudha)
  26. Danurdara (Dhanurdhara)
  27. Dirkabahu (Dhīrkhabāhu)
  28. Dirkaroma (Dīrkharoma)
  29. Dredahasta (Dridhahastha)
  30. Dredakarmawu (Dhridhakarmāvu)
  31. Dredaksatra (Dridhakshathra)
  32. Dredaratasyara (Dhridharathāsraya)
  33. Dredasanda (Dridhasandha)
  34. Dredawarma (Dridhavarma)
  35. Duradara (Durādhara)
  36. Durdarsa (Durdharsha)
  37. Durmada (Durmada)
  38. Durmarsana (Durmarshana)
  39. Durmuka (Durmukha)
  40. Dursaha (Dussaha)
  41. Dursala (Dussala)
  42. Durwigaha (Durvigāha)
  43. Durwimuca (Durvimocha)
  44. Duskarna (Dushkarna)
  45. Dusparaja (Dushparāja)
  46. Duspradarsa (Dushpradharsha)
  47. Jalaganda (Jalagandha)
  48. Jarasanda (Jarāsandha)
  49. Kancanadwaja (Kānchanadhwaja)
  50. Karna (Karna)
  51. Kawaci (Kavachy)
  52. Kradana (Kradhana)
  53. Kundabedi (Kundhabhedy)
  54. Kundadara (Kundhādhara)
  55. Kundase (Kundhasāi)
  56. Kundasi (Kundhāsy)
  57. Kundi (Kundhy)
  58. Mahabahu (Mahabāhu)
  59. Mahodara (Mahodara)
  60. Nagadata (Nāgadatha)
  61. Nanda (Nanda)
  62. Nisamgi (Nishamgy)
  63. Pasi (Pāsy)
  64. Pramada (Pramadha)
  65. Sadasuwaka (Sadāsuvāk)
  66. Saha (Saha)
  67. Sala (Sala)
  68. Sarua (Sarua)
  69. Sarasana (Sarāsana)
  70. Satwa (Sathwa)
  71. Satyasanda (Sathyasandha)
  72. Senani (Senāny)
  73. Somakirti (Somakīrthy)
  74. Subahu (Subāhu)
  75. Suhasta (Suhastha)
  76. Sujata (Sujātha)
  77. Sulocana (Sulochana)
  78. Sunaba (Sunābha)
  79. Susena (Sushena)
  80. Suwarca (Suvarcha)
  81. Suwarma (Suvarma)
  82. Suwiryaba (Suvīryavā)
  83. Ugrase (Ugrasāi)
  84. Ugrasena (Ugrasena)
  85. Ugrasrawas (Ugrasravas)
  86. Ugrayuda (Ugrāyudha)
  87. Upacitra (Upachithra)
  88. Upananda (Upananda)
  89. Urnanaba (Ūrnanābha)
  90. Walaki (Vālaky)
  91. Watawiga (Vāthavega)
  92. Wikarna (Vikarna)
  93. Wikatinanda (Vikatinanda)
  94. Winda (Vindha)
  95. Wirabahu (Vīrabāhu)
  96. Wirajasa (Virajass)
  97. Wirawi (Virāvy)
  98. Wisalaksa (Visālāksha)
  99. Wiwitsu (Vivilsu)
  100. Wrendaraka (Vrindāraka)
  101. Yuyutsu (Yuyulssu) *
  102. Dursala (Dussala) *

Vérsi Indonésia[édit | sunting sumber]

  1. Duryodana (Suyudana)
  2. Dursasana
  3. Abaswa
  4. Adityaketu
  5. Aloba
  6. Anadresya (Hanyadresya)
  7. Anudara (Hanudara)
  8. Anurada
  9. Anuwinda (Anuwenda)
  10. Aparajita
  11. Aswaketu
  12. Bahwasi (Balaki)
  13. Balawardana
  14. Bagadatta (Bogadenta)
  15. Bima
  16. Bimabala
  17. Bimadewa
  18. Bimarata
  19. Carucitra
  20. Citradarma
  21. Citrakala
  22. Citraksa
  23. Citrakunda
  24. Citralaksya
  25. Citrangga
  26. Citrasanda
  27. Citrasraya
  28. Citrawarman
  29. Darpasanda
  30. Dreksetra
  31. Dirgaroma
  32. Dirghabahu
  33. Dirgacitra
  34. Dredahasta
  35. Dredawarman
  36. Dredayuda
  37. Dretapara
  38. Duhpradarsana
  39. Duhsa
  40. Duhsah
  41. Durbalaki
  42. Durbarata
  43. Durdarsa
  44. Durmada
  45. Durmarsana
  46. Durmukha
  47. Durwimocana
  48. Duskarna
  49. Dusparajaya
  50. Duspramana
  51. Hayabahu
  52. Jalasanda
  53. Jarasanda
  54. Jayawikata
  55. Kanakadwaja
  56. Kanakayu
  57. Karna
  58. Kawacin
  59. Kratana
  60. Kundabedi
  61. Kundadara
  62. Mahabahu
  63. Mahacitra
  64. Nandaka
  65. Pandikunda
  66. Prabata
  67. Pramati
  68. Rodrakarma (Rudrakarman)
  69. Sala
  70. Sarua
  71. Satwa
  72. Satyasanda
  73. Senani
  74. Sokarti
  75. Subahu
  76. Sudatra
  77. Suda
  78. Sugrama
  79. Suhasta
  80. Sukasananda
  81. Sulokacitra
  82. Surasakti
  83. Tandasraya
  84. Ugra
  85. Ugrasena
  86. Ugrasrayi
  87. Ugrayuda
  88. Upacitra
  89. Upanandaka
  90. Urnanaba
  91. Weda
  92. Wicitrihatana
  93. Wikala
  94. Wikatanana
  95. Winda
  96. Wirabahu
  97. Wirada
  98. Wisakti
  99. Wiwitsu (Yuyutsu)
  100. Wyudoru (Wiyudarus)


Istiméwa:

  • Yuyutsu nyaéta anak Dréstarastra ti saurang dayang.
  • Dursala nyaéta adi awéwé Kurawa. Manéhna hiji-hijina wanoja di antara para Kurawa.


Kurawa séjénna[édit | sunting sumber]

Para Kurawa nu utama jumlahna saratus, tapi maranéhanana masih miboga baraya nyaéta Yuyutsu, anak Dréstarastra ti wanoja kasta waisya. Satuluyna ti Dewi Gandari ogé lahir anak lalaki nu dingaranan Duskampana jeung anak awéwé nu dingaranan Dursala (atawa Duççala atawa Dussala).

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Citakan:Mahabarata


Wiracarita Mahabarata ku Krishna Dwaipayana Wyasa
Para palaku
Dinasti Kuru Palaku séjén
Santanu | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dréstarata | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madrim | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sadéwa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Arimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Utari | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krépa | Dorna | Aswatama | Ékalaya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janaméjaya | Abiyasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladéwa | Drupada | Arimba | Dréstajumena | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Rada
Jejer pamungkas
Pandawa Lima | Kurawa | Astinapura | Indraprahasta | Karajaan dina Mahabarata |
Perang di Kurusétra | Bagawad Gita | Karajaan Kuru | Silsilah Pandawa jeung Kurawa