Kwetiau

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kwetiau

Kwetiau Kuah Ayam - rice noodles and chicken.jpg

Kwetiau dengan campuran kecap
Hanzi: 沙河粉
hefen
Hanzi: 河粉

Kwetiau (Hanzi: 粿條, hanyu pinyin: guotiao, juga disebut 沙河粉, shā hé fěn) nya éta sajinis mie Tionghoa anu warnana bodas anu dijieuna tina béas. [1] Kwetiau nya éta kadaharan asalna ti Tiongkok anu dijieuna tina tipung tarigu, ragi, soda, ammonium bicarbonat jeung uyah. [1]

Sajarah[édit | sunting sumber]

Mimitina kwetiau ilaharna dijual ku pamayang jeung patani.[2] Kwetiau atawa Char kway teow, anu hartina potongan mi beras goreng.[2] Dina resep aslina, kwetiau digoréng dina lemak babi kalayan ngahasilkeun rasa anu gurih. Char kway teow aya di pusat kadaharan di Singapura seperti di Maxwell Road Hawker Centre anu jadi hidangan andalan di Princess Terrace Cafe.[2] Sajarahna mah di jaman Dinasti Song, sélér Jin ti kalér kuat pisan, geus sabaraha kali nyerang negeri Song.[2] Anu satuluyna Karajaan Song diéléhkeun anu mana kaisar Wei jeung Xin beunang.[2] Tuluy raja Gang ngadegkeun dinasti Song Kidul.[2] Untungna aya saurang jéndral anu ngarana Yue Fei mingpin tentara Song pikeun ngalawan.[2] Hanjeluna saencan anjeuna bisa ngarebut deui ibu kota Song, anu saeutik deui jarakna sakitar 22 kilométér.[2] Kajadian ieu jadi kasang tukang ayana kadaharan kwetiau anu aya sawatara jalma anu geuleuh ka Chin Kuai anu geus mitnah Jendral Yue Fei, maranéhna nyieun tipung tarigu anu ngagambarkeun Chin Kuai jeung pamajikana, dihijikeun jadi hiji, anu satuluyna di goréng tuluy di dahar.[2] Baheula ieu kadaharan téh ngarana Yu –Zha (goréng jeung minyak) Chin Kuai, anu diringkas jadi Yu Zha Kuai (Hokkian Yu Tjah Kwee), Tjah kwee atawa Yutiao (Basa Mandarin) anu ayeuna dipikawanoh kwetiau.[2]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b Asal usul makanan kecil Tjah Kwei(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)
  2. a b c d e f g h i j Kwetiau Goreng(Dicutat tanggal 3 Desember 2011)