Lélé

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Lele
Temporal range: Pliosen Bawah - Kini
Lele kampung, Clarias batrachus
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Actinopterygii
Order: Siluriformes
Family: Clariidae
Genus: Clarias
Scopoli, 1777
Spesies

Banyak, lihat pada teks.

Sinonim
  • Chlarias Scopoli, 1777
  • Macropteronotus La Cepède, 1803
  • Clarias Cuvier, 1816
  • Cossyphus M’Clelland, 1844
  • Phagorus M’Clelland, 1844
  • Dinotopteroides Fowler, 1930
  • Prophagorus Smith, 1939
  • Anguilloclarias Teugels, 1982
  • Brevicephaloides Teugels, 1982
  • Clarioides Teugels, 1982
  • Platycephaloides Teugels, 1982

Lélé nya éta jenis lauk cai anu awakna panjang tur kulitna leueur, euweuh sisitan. [1] Lélé teu bisa hirup dina cai asin atawa payau, biasana hirup di walungan anu caina laun, ranca, talaga, sérang anu kakeueum ku cai. [1] Lauk lélé miboga sipat noctural, nya éta aktip usik néangan kadaharan ti peuting. [1] Upama beurang mah cicing tur nyumput dinu poék. [1] Di alam lauk lélé kawin dina usum ngijih.[1]

Jenis[édit | sunting sumber]

Di Indonesia aya 6 (genep) rupa lauk lélé anu bisa dimekarkeun nya éta Clarias batrachus, dipikawanoh minangka lauk lélé (Jawa), lauk kalang (Sumatera Barat), lauk maut (Sumatera Utara), sarta lauk pintet (Kalimantan Timur). [1] Clarias teysmani, dipikawanoh minangka lélé Kembang (Jawa Barat), Kalang bodas(Padang). [1] Clarias melanoderma, anu dipikawanoh minangka lauk cucuk (Sumatera Selatan), wais (Jawa Tengah), wiru (Jawa Barat). [1] Clarias nieuhofi, anu dipikawanoh minangka lauk lindi (Jawa), limbat (Sumatera Barat), kaleh (Kalimantan Selatan). '[1] 'Clarias loiacanthus, anu dipikawanoh minangka lauk keli (Sumatera Barat), lauk penang (Kalimantan Timur).[1] Clarias gariepinus, anu dipikawanoh minangka lélé dumbo (Lélé Domba), King catfish, asalna ti Afrika. [1]

Kandungan[édit | sunting sumber]

  1. Daging lele ngandung:
  2. Kadar air (%) 78,5 47,1 [2]
  3. Sumber energy (cal.) 90 54 [2]
  4. Protein (gr) 18,7 11,2 [2]
  5. Lemak (gr) 1,1 0,7 [2]
  6. Kalsium (Ca) (mgr) 15 9 [2]
  7. Phosphor (P) (mgr) 260 156 [2]
  8. Zat besi (Fe) (mgr) 2 1,2 [2]
  9. Natrium (mgr) 150 90 [2]
  10. Thiamine (vit B1) (mgr) 0,10 0,06 [2]
  11. Riboflavin (vit B2) (mgr) 0,05 0,03[2]
  12. Niacin (mgr) 2,0 1,2 [2]

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Salian ti mangpaat pikeun sumber kadaharan, lélé ti jenis C. batrachus ogé bisa dimangpaatkeun minangka lauk pajangan atawa lauk hias. [1] Saupama melak léle di sérang bisa méré mangpaat pikeun numpes hama paré, sato gegemetan, alatan mangrupa salah sahiji kadaharan alami lauk lélé. Lauk lélé ogé bisa diramu jeung sagala rupa bahan ubar séjén pikeun ubar mengi, kasakit awewe anu teu teratur, mimiseun, kiih getih jeung rea-rea deui. [1]


Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m Ikan Lelel (id) (Diakses ping 17 Oktober 2011)
  2. a b c d e f g h i j k Manfaat Lele (id) (Diakses ping 17 Oktober 2011)