Léptop

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
leptop mérek Benq

Léptop (dipikawanoh ogé kalayan istilah notebook) nya éta komputer pribadi anu ukurana rada leutik, anu bisa dibabawa jeung bisa ditendeun dina lahunan. [1] Diwangun ku hiji perangkat anu ngawengku tombol, layar tampilan, mikroprosesor, biasanan dilengkepan ku batré anu bisa diisi ulang.[2] .

Batré atawa adaptor mangrupa asal listrik tina léptop, urang henteu kudu nyambungkeun léptop kana arus listrik kawas komputer. [3] Batré laptop umumna bisa tahan kira-kira sajam nepi ka genep jam, gumantung pamakéan, spésifikasi, sarta ukuran batré. [3]

Minangka komputer pribadi, Léptop ngabogaan fungsi anu sarua jeung Komputer Desktop. [4] Komponén anu aya dijerona mah sarua waé jeung anu aya dina Komputer Desktop, ngan ukuranana leuwih leutik, leuwih hampang, henteu panas sarta irit listrik. [4] Léptop lolobana ngagunakeun layar LCD (Liquid Crystal Display) ukuranana 10 inci nepi ka 17 inci gumantung kana ukuran léptop éta sorangan. [4] Sajaba ti éta, keyboard anu aya dina léptop ogé dilengkepan touchpad atawa dipikawanoh ogé minangka trackpad anu boga fungsi minangka penggerak kursor beubeuritan. [4] Keyboard sarta beubeuritan tambahan bisa dipasang ngaliwatan sokét USB. [4]

Sajarah Kamekaran Léptop[édit | sunting sumber]

  1. Taun 1970 Alan Kay ti Xerox Palo Alto Research Center miboga visi nyieun komputer jingjing anu henteu merlukeun kabel, anu ukuranana leutik saperti buku, tuluy dingaranan Dynabook.[5] Dynabook ieu boga kamampuh network wireless.[5]
  2. Taun 1979, William Moggridge ti korporasi Grid System nyiptakeun komputer jinjing anu munggaran nya éta The Grid Compass Computer 1109. Miboga 340 kilobyte memory, kotak die-cast magnesium kalayan layar lipat electrominescent nu bisa ditutupan (ditilep) jeung dipaké program ruang angkasa.[5]
  3. Taun 1983 Gavilan komputer nyieun leptop anu cara gawéna alus nya éta MS-DOS dina processor 8088.[5] Diproduksi kalayan RAM 64 K, bisa di up-grade ka 128K.[6] Beuratna 9 pounds, miboga touchpad atawa mouse. [6]
  4. Apple 1984 kira-kira beuratna 5 kg, monitor monochrome 9-inci, jeung LCD panel optional. Apple IIc mangrupa notebook anu ukuranna saperti komputer, miboga microprosesor 65C02, memori 128 kilobytes jeung floppy drive 5.25-inch internal, dua port serial, port mouse, modem card, power supply external, sarta bisa ditilep layarna. Adumanis antara komputer jeung panel LCD anu geus ngajadikeun tampilan komputer portable.[6]
  5. IBM 1985 IBM PC mangrupa PC convertible anu bener-bener jiga leptop. Miboga memori 256 kilobyte, microprocessor 8088, layar LCD, dua floppy drive 3,5 inchi (8,9 cm), ruang modem internal, paralél jeung port serial printer, sarta dilengkepan ku software dasar nu ngolah kecap, tanggal kalénder, buku alamat, jeung software kalkulator.[6] PC ieu miboga beurat 5,4 kg. Mangrupa leptop munggaran kalayan design clamshell saperti laptop jaman ayeuna.[6]

Pausahaan lain saperti IBM, ngawanohkeun komputer jingjing.[6] Komputer jinjing nu munggaran dijual nya éta IBM PC. Henteu jiga Apple IIc, PC convertible téh bener-bener komputer leptop saperti Komputer Gavilan nu diwanohkeun taun 1986.[6] Meuweuhna kamajuan téknologi ngabalukarkeun léptop loba rupana, ti mimiti nu leutik nepi ka anu gedé, tina spesifikasi basajan nepi ka spesifikasi anu hadé. [6]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Léptop
  2. Definisi 'laptop' (Dicutat tanggal 16 Oktober 2011)
  3. a b Notebook
  4. a b c d e Fungsi
  5. a b c d Sejarah Perkembangan Leptop (Dicutat tanggal 17 Oktober 2011)
  6. a b c d e f g h Sejarah Perkembangan Leptop (Dicutat tanggal 18 Oktober 2011)