Laut Cina Kidul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Laut Cina Kidul, dikuriling ku sababaraha nagara, laut, jeung sagara.

Laut Cina Kidul mangrupakeun laut pasisian, bagian ti Sagara Pasifik, ngawengku wewengkon ti Singapura nepi ka Selat Taiwan, nu legana kira 3,500,000 km². Laut Cina Kidul jadi laut nu panglegana sanggeus lima sagara. Kapuloan Laut Cina Kidulna ngabentuk hiji kapuloan nu jumlahna nepi ka ratusan.

Sababaraha nagara, hususna Filipina, nyebut wewengkon ieu Laut Luzon, sabab saolah-olah wewengkon éta dikawasa ku Cina.

Géografi[édit | sunting sumber]

Biro Hidrografi Internasional (International Hydrographic Bureau) ngawatesan laut ieu manteng ti kidul-ngulon ka kalér-ngétan, nu wates kidulna tilu darajat Lintang Kidul antara Sumatra Kidul jeung Kalimantan (Selat Karimata), sedengkeun wates kalérna di Selat Taiwan ti tungtung kalér Taiwan nepi ka basisir Fujian Tatar Cina.

Nagara jeung kakawasaan nu aya di wewengkon ieu di antarana: Républik Rahayat Cina, Makao, Hong Kong, Républik Cina (Taiwan), Filipina, Malaysia, Brunéi, Indonésia, Singapura, Muangthai, Kamboja, jeung Viétnam.

Kapuloan[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Kapuloan Laut Cina Kidul.

Di wewengkon lautna, aya leuwih ti 200 pulo jeung pulo karang, nu lolobana aya di Kapuloan Spratly. Kapuloan Spratly ngampar legana 810 nepi ka 900 km nu ngawengku 175-an fitur insular nu geus dipikawanoh, nu pangbadagna nyaéta Kapuloan Taiping (Itu Aba) nu panjangna ukur 1,3 km jeung 3,8 m nu pangtonggohna.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]