Leuncangeun

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Leuncangeun
Klasifikasi jeung sumber luar
Athletes.jpg
Sesela ramo nu bareulah alatan leuncangeun
ICD-10 B35.3
ICD-9 110.4
DBPanyakit 13122
MedlinePlus 000875
eMedicine derm/470 

Leuncangeun atawa tinea pedis[1] nyaeta inféksi fungi parasitis nu narajang épidermis suku. Ilaharna disababkeun ku mold[2] (tapi dina sababaraha kasus, yeast) nu tuwuh dina pabeungeutan kulit sarta tuluy tuwuh kana jaringan kulit hirupna sorangan, nu nyababkeun infeksi. Ilaharna aya dina antara ramo suku, tapi kadang aya jadi pola "moccasin" tambahan dina handap jeung sisi suku. Tinea pedis diperkirakeun mangrupakeun panyakit kulit nu ilahar kadua di AS, sanggeus éwateun[3]. Nepi ka 15% pangeusi AS meureun boga tinea pedis[4].

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Istilah "tinea pedis" nujul kana panyakit tur lain kana organisme (fungi) nu nyababkeunnana. Sababaraha fungi lianna, nu disebut dérmatofita, bisa nyababkeun tinea pedis. Leuwih-leuwih, spesies fungi nu nyababkeun leuncangeun bisa nyababkeun oge, contona, jock itch (tinea cruris).
  2. Mold nyaeta fungi mikroskopis nu tuwuh dina jaringan hifa, nu patukang tonggong jeung fungi mikroskopis nu tuwuh dina sel tunggal, nu disebut yeast.
  3. Weinstein, Andrew, Brian Berman (May 15, 2002). "Treatment of common superficial tinea infections". American Family Physician 65 (10): 2095-2102. American Family Physician journal website
  4. Bell-Syer, Hart R, Crawford F, Torgerson DJ, Tyrrell W, Russell I: (2002). "Oral treatments for fungal infections of the skin of the foot.". Cochrane database of systematic reviews: CD003584.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]