Libya

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kadé kaliru jeung marga kapiting Lybia
ليبيا / Libya / ⵍⵉⴱⵢⴰ
Libya
Bandéra Libya
Lagu
Libya, Libya, Libya [1][2]
Lambang Déwan Transisi Nasional
Seal of the National Transitional Council (Libya).svg
Location of Libya
Ibu kota Tripoli
32°52′N 13°11′E
Basa resmi Basa Arab[a]
Démonim Libyan
Pamaréntah Katetepan: Déwan Transisi Nasional
 -  Pupuhu Mustafa Abdul Jalil
 -  Wakil Pupuhu Abdul Hafiz Ghoga
 -  Perdana Mentri Interim Abdel Rahim al-Kib
Formasi
 -  Ditalukkeun ku Italia 3 Oktober 1911 
 -  Kawasa sakutu Pébruari 1943 
 -  Karajaan Libya 24 Désémber 1951 
 -  Républik Arab Libya 1 Séptémber 1969 
 -  Républik Rahayat Sosialis Arab Libya 2 Maret 1977 
 -  Perang sadulur, pawangunan Déwan Transisi Nasional 15/27 Pébruari 2011 
 -  Pupusna Muammar Gaddafi, ahir perang sadulur 20/23 Oktober 2011 
Aréa
 -  Total 1.759.541 km² (ka-17)
679.359 mil² 
Populasi
 -  Sénsus 2006 5.670.688[b] 
 -  Kapadetan 3,6 /km² (ka-218)
9,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $90,841 milyar[3] 
 -  Per kapita $13.846[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $71,336 milyar[3] 
 -  Per kapita $10.873[3] 
HDI (2011) Red Arrow Down.svg 0,760[4] (high) (ka-64)
Mata uang Dinar (LYD)
Zona wanci EET (UTC+2)
TLD Internét .ly
Kode telepon +218
a. ^ Basa Arab Libya jeung varian lianna. Basa Berber di sababaraha wewengkon. Basa resmina kawanoh salaku "Basa Arab" (Déklarasi Konstitusional, pasal 1).
b. ^ Kaasup 350.000 urang asing

Libya (Basa Arab: ‏ليبيا‎ , Basa Berber: ⵍⵉⴱⵢⴰ, Libya) nya éta hiji nagara Afrika nu aya di wewengkon Magribi di Afrika Kalér. Nagara ieu tepung wates jeung Laut Tengah di kalér, Mesir di wétan, Sudan di tenggara, Chad jeung Niger di kidul, sarta Aljazair jeung Tunisia di kulon.

Salaku hasil ti perang sadulur dina Pébruari nepi ka Oktober 2011, Républik Arab Libya, anu keur éta geus aya dina 34 taun, labuh jeung Libya asup kana wayah pamaréntahan ku administrasi transisi nu disebut Déwan Transisi Nasional.[5] DTN geus nyebutkeun tujuanna pikeun ngawasan fase kahiji transisi kana démokrasi konstitusional, nu saterasna cenah bakal dibubarkeun kana hiji législasi pawakilan.[6]

Cutatan[édit | sunting sumber]

  1. http://www.nationalanthems.info/ly.htm
  2. http://ntclibya.com/InnerPage.aspx?SSID=26&ParentID=20&LangID=1
  3. a b c d "Libya". International Monetary Fund. Diakses pada 26 Séptémber 2011. 
  4. "Human Development Report 2011". United Nations. 22 Oktober 2011. Diakses pada 2 Nopémber 2011. 
  5. "Introducing the Council". The Libyan Interim National Council. Diakses pada 23 Oktober 2011. 
  6. Birsel, Robert, "Libya's new rulers set out steps to elections", 31 August 2011. Disalin 24 October 2011.


Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Libya ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Libya di Wikivoyage

Citakan:Libya topics


Countries.png

Koordinat: 27°24′N 17°36′E / 27.4°N 17.6°E / 27.4; 17.6