Lini

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Puseur-puseur lini di sakumna dunya, 1963–1998
Gerakan téktonik lémpéng global

Lini nyaeta geteran nu kajadian di pabeungeutan bumi. Lini biasana disababkeun ku ayana gerakan intip bumi (lémpéng bumi). Bumi urang téh sanajan padet ogé, sok gerak, balukarna lini bakal kajadian lamun seug tekenan nu kajadian alatan gerakan éta geus pohara gedéna, nu antukna teu bisa ditahan-tahan deui, jadi waé lini.

Tipe kasalahan

Anatomi lini[édit | sunting sumber]

Lini kajadian unggal poé di bumi, tapi kalolobannana mah leutik tur henteu nyababkeun karuksakan nanaon. Lini leutik oge bisa marengan lini gede, sarta bisa kajadian samemeh, sanggeus, atawa satutasna lini gede.

Intensitas[édit | sunting sumber]

Intensitas nyaeta besaran nu dipake keur ngukur lini, lian ti make magnitudo. Intensitas bisa didefenisikeun minangka gedena karuksakan di hiji tempat baukar tina lini nu diukur dumasar kana karuksakan nu aya. Niley intensitas mangrupakan fungsi tina magnitudo, jarak ka episenter, lilana geteran, jerona lini, kondisi taneuh sarta kaayaan wangunan. Skala Intensitas Modifikasi Mercalli (MMI) mangrupakeun skala intensitas nu ilahar dipake. [1]

Balukar tina lini[édit | sunting sumber]

Lini Chuetsu.
Kahuruan sanggeusna Lini San Fransisco 1906.
Salasaurang lalaki leumpang dina sanggeus sunami.

Lini ngabalukarkeun loba karuksakan.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Tempo earthquake dina Wiktionary, kamus bébas.

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Pangatikan[édit | sunting sumber]

Puseur data seismologis[édit | sunting sumber]

Eropa[édit | sunting sumber]

Amerika Sarikat[édit | sunting sumber]

Skala seismik[édit | sunting sumber]

Informasi ilmiah[édit | sunting sumber]

Rupa-rupa[édit | sunting sumber]