Lini Ya'an 2013

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Lini Lushan 2013
Lini Ya'an 2013 is located in Sichuan
Chengdu
Ya'an
Tanggal 4 (Citakan:Four digit-08)
Kekuatan Mw 7,0 (GA)[1]
Ms 7,0 (CENC)[2]
Mw 6,6 (USGS)[3]
Mw 6,6 (EMSC)[4]
Mj 6,9 (JMA)[5]
Jero: < 13 km (8.1 mi)[6]
Épiséntrum: 30°17′02″N 102°57′22″E / 30.28389, 102.95611Koordinat: 30°17′02″N 102°57′22″E / 30.28389, 102.95611[3]
Kabupatén Lushan, Sichuan
Nagara anu keuna Bandéra Cina Cina (Sichuan, Chongqing, Shaanxi)
Lini susulan: 1.815[7]
Korban: 193 maot
(21 Apr 14:00 UTC+8)
24 leungit
(21 Apr 18:00 UTC+8)
11.826 luka
(21 Apr 18:00 UTC+8)
968 luka gedé
(21 Apr 15:00 UTC+8)

[8][9][10][11]

Lini Ya'an
Hanzi: 雅安地震
Lini Lushan
Hanzi tradisional: 蘆山地震
Hanzi sederhana: 芦山地震
USGS ShakeMap of the Ya'an earthquake mainshock intensity

Lini Lushan atanapi Lini Ya'an (Basa Tibét: Yak-ngai Sayom གཡག་རྔ་ཡི་ས་ཡོམ་) lumangsung tabuh 08:02 Wanci Béijing (07:02 WIB) dina 20 April 2013. Épiséntrum lini aya di Kabupatén Lushan, Ya'an, Sichuan, kira-kira 116 km (72 mi) ti Chengdu di Patahan Longmenshan, di propinsi nu sarua anu katarajang gedé ku Lini Sichuan 2008.[12] Skala lini ieu sakiat Ms 7,0 numutkeun Puseur Data Lini Cina, Ms 7,0 numutkeun Institut Élmu Pangaweruh Rusia, Mw 7,0 numutkeun Geoscience Australia, Mw 6,6 numutkeun Badan Géologi Amérika Sarikat (USGS),[13] Mw 6,6 numutkeun European Alert System (EMSC), sarta Mj 6,9 numutkeun Badan Météorologi Jepang (JMA). 1;815 lini susulan kacutat nepi ka tabuh 00:00 (UTC+8) 22 April.[7]

Dampak[édit | sunting sumber]

Lini ieu nyababkeun 196 urang maot, 24 leungit, sarta saeutikna 11.826 urang luka kalawan leuwih ti 968 urang luka daria dumasar data 20 April tabuh 17:00 (UTC+8).[8][9] Pamaréntah Propinsi Sichuan ngaayakeun konferénsi pérs nu ka-3 dina 21 April, nyebutkeun yén lini ieu nyababkeun 186 urang maot, 21 leungit, 11248 luka-luka kalawan 852 di antarana luka daria dumasar data 21 April 14:00 (UTC+8). Laporan ieu mangrupa laporan resmi anu panganyarna.[8] Sababaraha kacamatan ngalaman dampak gedé,[6][11] sarta raloba wangunan kolot di Lushan ambrug.[14] Layanan listrik kaganggu, sarta jaringan listrik di Kabupatén Baoxing, Lushan, jeung Tianquan pegat.[15][16] Jaringan telekomunikasi kaganggu di sabagian Ya'an.[17] Jalan tol G5 Beijing–Kunming bagian Chengdu–Ya'an jeung Ya'an–Xichang diutamikeun pikeun kandaraan pitulung sarta ditutup pikeun kandaraan lian.[18] Jalan tol propinsi Sichuan 210 bagian Xiaojin (小金段) antara Baoshan (宝山) jeung Lushan pegat.[18] Ruruntuhan wangunan di Jinjixia (金鸡峡) ngalangan Walungan Yuxi (玉溪河) di Lushan.[19] 2 rélawan luka daria dina kacilakaan patalimarga dina lalampahan ka Lushan.[20] Sanajan kitu, kira-kira 60 panda buta di Suaka Margasatwa Wolong di Ya'an, heunteu kapangaruh gedé ku lini ieu.[21]

Lushan[édit | sunting sumber]

Épiséntrum lini ieu aya di Lushan. Nepi ka 21 April dilaporkeun 120 urang maot, 578 urang luka daria, 5537 luka leutik, 278 salamet ti ruruntuhan, sarta 3 masih kénéh leungit di Kabupatén Lushan.[22] Jaringan listrik pegat, sarta heunteun aya layanan cai jeung gas. Numutkeun China News Service, "100%" imah di 9 kota jeung kacamatan sarta di ibu kota kabupatén ruksak.[22]

Baoxing[édit | sunting sumber]

Nepi ka 21 April, dilaporkeun 24 urang maot, 2500 luka, sarta 19 leungit di Kabupatén Baoxing.[23] Layanan listrik, cai, jeung gas kaganggu di ibu kota kabupatén. Raloba imah di ibu kota kabupatén di Baoxing heunteu bisa dieusian. Sababaraha tim panyalamet kedah leumpang ka Baoxing ku sabab jalanan utama nu nuju ka ditu pegat.[24][25] Dina 22 April, dilaporkeun yén aksés ka ibukota Kabupatén Baoxing enggeus dibenerkeun.[26]

Usaha panyalametan[édit | sunting sumber]

Kira-kira 8.000 tentara ti Tentara Kamerdikaan Rahayat Cina dikintun ka wewengkon-wewengkon anu katarajang lini, kitu ogé 1.400 pagawé panyalametan propinsi sarta 120 kandaraan pangrojong. 180 dokter ti hiji lembaga tanggap darurat Cina sareng anjing palacak disiagakeun, kalawan raloba sukarélawan ti bagian Cina lianna.[27]

Perdana Mentri Cina Li Keqiang sumping ka wewengkon anu katarajang negaskeun perluna aksi anu gancang. Pejabat satempat nyebutkeun yén hujan sarta lini susulan ngahésékeun usaha panyalametan, ditambah ku kamungkinan ayana taneuh longsor jeung wangunan ambrug. Jalan anu teu bisa diliwatan sarta sarana komunikasi anu ruksak ngaganggu usaha panyalametan.[28]

Poé duka cita[édit | sunting sumber]

Dina 25 April, pamaréntah Propinsi Sichuan ngumumkeun yén 27 April (7 poé sanggeus lini Lushan) mangrupa poé duka cita pikeun maranéhna anu maot ku lini ieu.[29] Acara hiburan umum dilarang, sarta sora sirine didangukeun 3 menit.[30] Baidu, mesin paluruh Cina, ngaganti gambar latarna jadi warna hideung pikeun duka cita ti lini ieu.[31]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "GA magnitude of the earthquake in China". Ga.gov.au. Diakses pada 21 April 2013. 
  2. China's government. "The official Data of China Earthquake Net Center" (dalam bahasa Chinese). 
  3. a b "M6.6 – 50km WSW of Linqiong, China". U.S. Geological Survey. 20 April 2013. Diakses pada 20 April 2013. 
  4. "M 6.6 – WESTERN SICHUAN, CHINA – 2013-04-20 00:02:49 UTC". European-Mediterranean Seismological Centre. 20 April 2013. Diakses pada 20 April 2013. 
  5. "Distant Earthquake Information". Japan Meteorological Agency. Diakses pada 20 April 2013. 
  6. a b "China’s Sichuan province hit by powerful earthquake, killing 2 but death toll expected to rise", April 19, 2013. Disalin April 19, 2013.
  7. a b "四川雅安已记录到余震1815次 强余震仍在发生". 新浪新闻. 22 April 2013. Diakses pada 22 April 2013. 
  8. a b c "雅安地震共造成193人死亡21人失踪". 凤凰网资讯. 21 April 2013. Diakses pada 21 April 2013. 
  9. a b "我省雅安市芦山县发生7.0级地震(续七)". 四川省民政厅. 21 April 2013. Diakses pada 21 April 2013. 
  10. "“4·20”芦山地震:遇难人数升至186人". 新华网. 21 April 2013. Diakses pada 21 April 2013. 
  11. a b "Death toll rises to 180 in China quake", Xinhua News Agency, 21 Apr 2013. Disalin 2013-04-21.
  12. "An earthquake with magnitude 6.6 occurred near Leshan, Sichuan, China at 00:02:47.27 UTC on Apr 20, 2013 on Google Public Alert". Google. 20 April 2013. 
  13. "最新地震 [Newest earthquakes]". Data.earthquake.cn. Diakses pada 20 April 2013. 
  14. "雅安芦山当地老房子大量坍塌 已发生10余次余震 – 新华时政 – 新华网 [Many old buildings in Lushan, Ya'an have collapsed; 10 aftershocks have already occurred]". News.xinhuanet.com. Diakses pada 20 April 2013. 
  15. "震区电力全部中断 四川电力公司应急救援队赶往现场 – 地方联播 – 新华网 [Electrical service in the earthquake area has been completely cut; Sichuan Electric Power Corporation sent an emergency team to the affected areas]". News.xinhuanet.com. Diakses pada 20 April 2013. 
  16. "震区电网受损较严重 灾后电力抢险工作全力展开 – 地方联播 – 新华网 [Earthquake area electrical network has suffered relatively severe damage; post-disaster electrical emergency measures have been activated in full]". News.xinhuanet.com. Diakses pada 20 April 2013. 
  17. "雅安地区139个基站中断 四川移动派出抢险队伍赶赴灾区 – 地方联播 – 新华网 [139 base stations in Yan'an City have been cut; Sichuan Mobile has sent emergency teams to the disaster area]". News.xinhuanet.com. Diakses pada 20 April 2013. 
  18. a b "成都至雅安段高速通行正常 沿线收费站已取消收费 – 新华时政 – 新华网 [Chengdu–Ya'an section[ of the G5 Beijing–Expressway operating normally; tolls have been suspended]"]. News.xinhuanet.com. Diakses pada 20 April 2013. 
  19. "雅安地震灾区玉溪河形成堰塞湖". District.ce.cn. 16 Méi 2011. Diakses pada 21 April 2013. 
  20. "两名志愿者赴灾区救援途中出车祸重伤". 凤凰网资讯. 21 April 2013. Diakses pada 21 April 2013. 
  21. http://www.thehindu.com/news/international/world/pandas-in-quakehit-reserve-unharmed/article4640629.ece
  22. a b "芦山县死亡119人 全县9乡镇和县城房屋100%损毁-中新网". Chinanews.com. 17 Agustus 2012. Diakses pada 22 April 2013. 
  23. "四川宝兴县城绝大部分房子都不能住人 急需帐篷-中新网". Chinanews.com. 17 Agustus 2012. Diakses pada 22 April 2013. 
  24. "公安消防官兵进入宝兴县 已救出被困群众94人 - 新闻中心 - 新华网". News.xinhuanet.com. Diakses pada 21 April 2013. 
  25. "四川公布灾区路况:省道210线芦山至宝兴塌方中断 - 新华时政 - 新华网". News.xinhuanet.com. Diakses pada 22 April 2013. 
  26. "雅安地震宝兴灾区道路抢通纪实 - 新华时政 - 新华网". News.xinhuanet.com. Diakses pada 22 April 2013. 
  27. "Deadly Chinese Quake Evokes Bitter Memories of 2008 Temblor", 20 April 2013. Disalin 20 April 2013.
  28. "China earthquake death toll reaches 156; more than 3,000 hurt", 20 April 2013. Disalin 20 April 2013.
  29. 四川今日全省“禁娱”哀悼雅安地震遇难者
  30. 四川今日全省“禁娱”哀悼雅安地震遇难者
  31. 悼念雅安地震遇难同胞,百度变黑色

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Earthquakes in 2013 Citakan:Earthquakes in China