Lisosom

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Lisosom nyaéta organél sél mangrupa kantong terikat mémbran nu eusina énzim hidrolitik nu kapaké pikeun ngadalikeun pencernaan intraséluler dina sagala rupa kaayaan. Lisosom kapanggih dina warsih 1950 ku Christian de Duve sarta kapanggih dina kabéh sél éukariotik. Di jerona, organél ieu ngabogaan 40 jenis énzim hidrolitik asam kawas protéase, nukléase, glikosidase, lipase, fosfolipase, fosfatase, atawa sulfatase. Kabéh énzim kasebut aktip dina ph 5. Fungsi utama lisosom nyaéta éndositosis, fagositosis, sarta autofagi.

Dina tumbuhan organél ieu leuwih dipikawanoh minangka vakuola, anu sajaba pikeun mencerna, miboga fungsi nunda sanyawa organik anu dihasilkeun pepelakan.

Organél sél
Awak Golgi | Kloroplas | Lisosom | Miofibril | Mitokondria | Nukleus | Peroksisom | Rétikulum éndoplasma | Ribosom | Séntriol | Vakuol | Vésikel


Nulis.jpg