Luksemburg

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Grand-Duché de Luxembourg
Großherzogtum Luxemburg
Groussherzogtum Lëtzebuerg
Bandéra Kadipatén Luksemburg Lambang Kadipatén Luksemburg
Motto
Mir wëlle bleiwe wat mir sinn
(Luxemburg: "Kuring hayang tetep aya di mana kuring ayeuna")
Lagu
Ons Heemecht
Location of Kadipatén Luksemburg
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Kota Luxemburg
Basa resmi Perancis, Jérman, Luxemburg1
Pamaréntah Kadipatén Ageung
 -  Adipati Adipati Henri
 -  Perdana Menteri Jean-Claude Juncker
Kamerdékaan
 -  Ti Kakaisaran Perancis 9 Juni 1815 
 -  Traktat London Kahiji 19 April 1839 
 -  Traktat London Kadua 11 Méi 1867 
 -  Ahir Uni pribados 23 Nopémber 1890 
Aréa
 -  Total 2.586 km² (167)
 mil² 
 -  Cai (%) bisa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  2011 511.840 (169)
 -  Sénsus 2001 439.539 
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total US$28,91 miliar (94)
 -  Per kapita US$87.955 (1)
Mata uang Euro 2 (EUR)
Zona wanci (UTC+1)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+2)
TLD Internét .lu
Kode telepon +352
1. Basa Luksemburg mangrupa basa de jure ti 1984.
2. Mata uang saméméh 1999 nya éta Franc Luksemburg.

Luksemburg, atawa resmina Kadipatén Ageung Luksemburg (Basa Prancis: Grand-Duché de Luxembourg, Basa Jérman: Großherzogtum Luxemburg, basa Luksemburg: Groussherzogtum Lëtzebuerg) mangrupakeun hiji nagara nu teu boga wates laut nu aya di Éropa bagian kulon-kalér, tepung wates jeung Perancis (73 km), Jérman (138 km), jeung Bélgia (148 km).

Géografi[édit | sunting sumber]

Peta Luksemburg
Red right arrow.svg
 Artikel utama: Géografi Luksemburg.

Luxemburg mangrupakeun salah sahiji nagara pangleutikna di Éropa. Nagara ieu aya dina tingkat ka-167 dina daptar nagara dumasar kana legana. Nagara ieu legana kira-kira 2.586 km². Di kalér, bagian-bagian ti Ardennes, raloba pasir jeung gunung kalawan luhurna nu handap. Buurgplaatz mangrupakeun titik pangluhurna dina 559 m.

Wates wétan Luksemburg diwangun ku tilu walungan, Moselle, Sauer/Sûre, jeung Our.

Basa[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Basa Luksemburg.

Kaayaan basa di Luxemburg dicirian ku praktik jeung pangakuan kana tilu basa resmi: basa Perancis, basa Jérman, jeung basa Luxemburg, hiji basa Franconi ti wewengkon Moselle nu mirip jeung basa Jérman.

Kira-kira 10% padumukna mangrupakeun séké-sélér Portugis jeung nyaturkeun basa Portugis.

Agama[édit | sunting sumber]

87% padumuk Luksemburg pangagem Katolik Roma jeung 13% mangrupa Protéstan, Yahudi, jeung Islam.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Luksemburg di Wikivoyage








Gnome-globe.svg