M

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
M
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

M nyaéta hurup Latin modérn anu ke-13. Ngaranna em, dibaca [ɛm].

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"cai" 
Proto-Semitik
Mem 
Fénisia
Mem 
Yunani Kuna
mu 
Yunani Modérn
mu 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
M
n
50px

Wangun hurup M asalna ti hurup Fénisia Mem, ngaliwatan hurup Yunani Mu (Μ, μ). Hurup Mem Semitik kamungkinan badag melambangkan cai. Dipikanyaho bahawa masarakat Semit anu hirup di Mesir kira-kira 2000 SM mengadaptasi hiérogif "cai" anu mulanya melambangkan konsonan sengau rongga-gigi (/n/), alatan kecap Mesir pikeun "cai" berbunyi "n-t". Simbol éta dijadikeun hurup M dina basa Semitik, alatan kecap cai dina basa maranéhanana dimimitian jeung sada kasebut.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Hurup M melambangkan sada konsonan sengau dwibibir (m), boh dina basa klasik boh modérn. Dina Alfabet Fonetik Internasional, hurup M leutik melambangkan konsonan sengau dwibibir, sedengkeun variasi bentukna (ɱ) melambangkan konsonan sengau bibir-gigi. Kamus Basa Inggris Oxford (édisi kahiji) nyatakeun bahawa hurup 'm' kadangkala berbunyi vokal dina kecap kawas spasm sarta akhiran -ism. Dina istilah modérn, pamakéan kitu diuraikan minangka konsonan suku ([m̩]).

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup M
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Mike ––
ICS Mike.svg Semaphore Mike.svg Sign language M.svg ⠍
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
M
Huruf leutik
m
Unicode U+004D U+006D
ASCII Désimal 77 108
Biner 01001101 01101101
EBCDIC 212 148

Tempo ogé[édit | sunting sumber]