Mémbran sél

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ilustrasi mémbran sél

Mémbran sél (atawa mémbran plasma atawa plasmalémma) téh hiji wangunan ipis lapis ganda molekul fosfolipid jeung protéin nu ngabungkus sél. Lapisan ieu misahkeun antara "jeroan" sél ti sabudeureunana sarta ngatur naon baé nu bisa asup jeung kaluar. Mémbran beungeut sél ilaharna ngandung protéin reséptor jeung protéin adhési sél. Aya ogé protéin-protéin lianna, nu pancénna rupa-rupa. Protéin mémbran ieu penting pisan pikeun ngatur paripolah sél sarta organisasi sél dina jaringan.

Dina sél sato, mémbran sél téh nyorangan, béda ti kapang, baktéri, jeung tutuwuhan nu mibanda pinding sél di bagian luarna, nu ngarojong sacara mékanis. Mémbran plasma téh kandelna ukur kira 10 nm. Salah sahiji pancén utamana nyaéta pikeun ngajaga poténsial sél.

Mosaik cair[édit | sunting sumber]

Komposisi jeung struktur dasar mémbran plasma sarua jeung mémbran nu ngabungkus organél sarta rohangan subsélulér lianna.

Angkutan meuntas mémbran[édit | sunting sumber]

Salaku lapis ganda lipid, mémbran sél sipatna semi perméabel, nu hartina ukur bisa ngaloloskeun (asup atawa kaluar) sababaraha molekul. Molekul-molekul ieu kudu leutik, lipofilik, atawa dibawa ku molekul transpor nu tangtu.

Gumantung ka molekulna, angkutan téh lumangsung maké mékanisme nu béda-béda, di antarana nyaéta mékanisme transpor aktif (butuh énérgi dina bentuk ATP) jeung transpor pasif (teu butuh énérgi).

Transpor aktip[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Transpor aktip.

Transpor aktip lumangsung nalika ngakut molekul nu arahna ngalawan gradién éléktrokimiana, nu ceuk éntropina teu dipisuka, tapi bisa dijalanan sacara stoikiométri ku ngahidrolisis ATP. Dina transpor aktip primér, transporter nu ngakut molekul ngalawan gradién listrik/kimiana téh ngahidrolisis ATP. Dina transpor aktip sekundér, transporter maké énérgi nu dihasilkeun tina transpor molekul lian nu saarah jeung gradiénna. Prosés ieu bisa simport (saarah) atawa antiport (arah patukang tonggong/pasalingsingan).

Conto transpor aktip nyaéta dina panukeur molekulér, transporter molekulér, jeung ATPase transmémbran

Transpor pasip[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Transpor pasip.

Transpor pasif mangrupakeun hiji cara mindahkeun zat kimia meuntas mémbran ku jalan dipusi molekul polar leutik hidropobik (nonpolar), atawa méré jalan dipusi molekul ionik jeung polar, maké protéin transpor. Prosés spontan ieu ngurangan énérgi bébas, sarta ngaronjatkeun éntropi dina sistim. Teu kawas transpor aktif, prosés ieu teu butuh énérgi kimia (ATP).

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Cell membrane, Wikipédia édisi basa Inggris per 2 Pébruari 2006.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.