Makromolekul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Modél molekul protéin arginase, hiji énzim nu mangrupakeun makromolekul.

Makromolekul nyaéta molekul nu nu mibanda massa molekular nu kautung badag, nu strukturna diwangun ku ulangan-ulangan molekul nu leuwih leutik [1].

Makromolekul nyaéta molekul nu diwangun ku atom nu loba pisan, nu sacara umum dipaké pikeun molekul nu diwangun ku sahanteuna saréwu atom, hususna polimér. Conto nu panglobana kapanggih tina biologi, hususon biokimia, nyaéta protéin, aci, jeung asam nukléat (kawas DNA), nu kadang disebut "biomakromolekul" atawa biopolimér. Conto sintétikna nyaéta plastik. Wangun domain integral kristal jeung logam, nu ditumbukeun ku beungkeut kawas molekul, jarang disebut "makromolekul".

Istilah "makromolekul" kadang dipaké nujul ka agrégat dua atawa leuwih makromolekul nu katahan ku gaya antarmolekul, lain beungkeut kimia. Hal ieu dipaké sacara husus nalika makromolekul individual ngahiji sacara spontan sarta jarang kapanggih dina isolasi. Agrégat kieu leuwih cocog disebut kompléks makromolekul. Dina kontéks ieu, makromolekulna sok disebut sub-unit (pikeun conto, tempo sub-unit protéin).


Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.