Manat Azerbaijan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Manat Azerbaijan
Azərbaycan manatı (Basa Azerbaijan)
Sisi hareup 1 manat Sisi hareup 100 manat
Sisi hareup 1 manat Sisi hareup 100 manat
Kode ISO 4217 AZN
Bank Séntral Bank Séntral Azerbaijan
Loka www.cbar.az
Pamaké Bandéra Azerbaijan Azerbaijan
Inflasi 20,8%
Sumber Bank Séntral Azerbaijan, 2008 to 2007
Metode CPI
Subunit
1/100 qəpik
Lambang Azeri manat symbol.svg, m, man.
Koin 1, 3, 5, 10, 20, 50 qəpik
Uang kertas 1, 5, 10, 20, 50, 100 manat

Manat (kode: AZN) nyaéta mata uang Azerbaijan. Mata uang ieu dibagi deui kana qəpik. Kecap manat diinjeum ti "moneta" (koin) anu dilapalkeun "maneta". Manat bisa ngarah ogé ka ruble Soviét di basa Azerbaijan jeung basa Turkmén.

Lambang Manat, Azeri manat symbol.svg, ayeuna heunteu dikodean dina Unicode. m, man., bisa dipaké salaku gagantina lambang éta.

Manat Kahiji, 1919-1923[édit | sunting sumber]

Républik Démokratik Azerbaijan, sarta panerusna, Républik Sosialis Soviét Azerbaijan ngaluarkeun mata uangna sorangan antawis 1919 jeung 1923. Mata uang éta ngaranna manat (منات) dina Basa Azerbaijan, ruble (рубль) dina Basa Rusia, kalawan satuanna ditulis dina kadua basa éta (ogé dina Basa Perancis). Manat ngaganti Rubel Transkaukasus dina nominalna sarta diganti ku Ruble Transkaukasus kadua sanggeus Azerbaijan jadi bagian ti Républik Sosialis Féderatif Soviét Transkaukasus. Uang nu ayana ngan nu lembaran (kertas).

Uang kertas[édit | sunting sumber]

Républik Démokratik Azerbaijan ngaluarkeun uang kertas pecahan 25, 50, 100, 250, jeung 500 Manat, samentawis RSS Azerbaijan nagluarkeun uang kertas dina pecahan 5; 100; 1.000; 5.000; 10.000; 25.000; 50.000; 100.000; 250.000; 1 yuta jeung 5 yuta Manat.

Manat Kadua, 1992-2006[édit | sunting sumber]

Manat Kadua dipikawanohkeun dina 15 Agustus 1992.[1] Kode ISO 4217-na, AZM. Manat kadua ngaganti Ruble Soviét dina tingkat 10 Ruble : 1 Manat.

Ti awal 2002 nepi ka awal 2005, nilai tukeur rélatif stabil (variasi antara 4770–4990 Manat per Dolar AS). Mimiti usum semi 2005 aya paningkatan nilai Manat banding Dolar AS; alesanna meureunan ku sabab ningkatanna pétrodolar ka nagarana, bareng jeung naékna harga minyak dina pasar dunya. Dina ahir taun 2005, 1 Dolar AS nilaina 4591 Manat. Uang kertas di handapeun 100 Manat sacara éféktif kaluar ti édaran, ogé jeung koin qəpik.

Koin[édit | sunting sumber]

Qəpik Manat Kadua

Uang logamna dikaluarkeun dina pecahan 5, 10, 20, jeung 50 qəpik, kaping 1992 jeung 1993. Sanajan kuningan jeung tambaga-nikel dipaké dina sababaraha kaluaran 1992, kaluaran sanggeusna sakabéhna maké aluminium.

Uang kertas[édit | sunting sumber]

Pecahan di handap dimedalkeun,

  • 1, 5, 10, 250 Manat (kahiji kaping 1992)
  • 50, 100, 500, 1000 Manat (kahiji kaping 1993)
  • 10.000 manat (kahiji kaping 1994)
  • 50.000 Manat (kahiji kaping 1996)

Manat Katilu, 2006[édit | sunting sumber]

Dina 1 Januari 2006, Manat nu anyar (kode ISO 4217: AZN, kawanoh ogé salaku "manat (mata uang nasional)") dipikawanohkeun dina pecahan 5.000 Manat heubeul. Saprak 1 Oktober 2005, harga-harga diwanohkeun dina nilai Manat anayr jeung Manat heubeul pikeun ngagampangkeun pangalihan. Koin qəpik, nu teu dipaké deui saprak 1993 ku lantaran inflasi, geus dipikawanohkeun deui kalawan rédénominasi.

Koin[édit | sunting sumber]

Koin nu aya dina édaran nyaéta 1, 3, 5, 10, 20, jeung 50 qəpik.

Uang ketas[édit | sunting sumber]

Uang kertas nu aya dina édaran nyaéta 1, 5, 10, 20, 50, jeung 100 Manat. Uang-uang ieu didesain ku Robert Kalina. Uang kertasna katingali mirip jeung Euro.

Lembaran Manat Katilu
Gambar Nilai Diménsi Warna Utama Katrangan
Hareup Tukang Téma Hareup Tukang
1 manat obv.jpg 1 manat rev.jpg 1 Manat 120 × 70 mm Kulawu Budaya Alat musik daérah Azerbaijan (daf, kamancheh, tar) Ornamén karpét Azerbaijan kuna
5 manat obv.jpg 5 manat rev.jpg 5 Manat 127 × 70 mm Oranye Kasusastraan jeung Pustaka Panulis, panyair, jeung buku-buku kuna ti Azerbaijan, kalawan kutipan lagu kabangsaan sarta hurup ti aksara Azerbaijan kontémporér Lukisan batu ti Gobustan, conto aksara Turk Kuna
10 manat obv.jpg 10 manat rev.jpg 10 <anat 134 × 70 mm Paul Sajarah Baku Kolot, Istana Shirvanshahs jeung Munara Maiden kalawan gambar tukang témbok Icheri Sheher Ornamén karpét Azerbaijan kuna
20 manat obv.jpg 20 manat rev.jpg 20 <anat 141 × 70 mm Héjo Karabakh Lambang kakawasaan (pedang, hélem, jeung taméng) Lambang karapihan (harybulbul)
50-manat front.jpg 50-manat.jpg 50 <anat 148 × 70 mm Konéng Sajarah jeung jaga Nu ngora, tangga (lambang kamajuan), panonpoé (lambang tanaga jeung cahya), sarta lambang kimian jeung matematika (lambang élmu pangaweruh) Ornamén karpét Azerbaijan kuna
100 manat obv.jpg 100 manat rev.jpg 100 <anat 155 × 70 mm Ungu ngora Ékonomi jeung kamekaran Lambang arsitéktur ti jaman kuna nepi ka kiwari, lambang mata unag Manat (Azeri manat symbol.svg) jeung lambang tumuwuhna ékonomi Ornamén karpét Azerbaijan kuna
Gambar ieu diskalakeun 0,7 piksel per millimetre. Pikeun tabél standar, tingali tabél spésifikasi uang kertas.
Ajén tukeur AZN
Yahoo! Finance: AUD IDR CHF EUR GBP HKD JPY USD RUB TRY GEL
XE.com: AUD IDR CHF EUR GBP HKD JPY USD RUB TRY GEL
OANDA.com: AUD IDR CHF EUR GBP HKD JPY USD RUB TRY GEL

Larangan ékspor[édit | sunting sumber]

Hukum Azerbaijan ngalarang ékspor mata uang lokalna ku non-wargi nagara.[2]

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Manat Kahiji
Diheulaan ku:
Ruble Transkaukasus kahiji
Rasio: at par
Mata uang Azerbaijan
1919 – 1923
Diteruskeun ku:
Ruble Transkaukasus kadua
Manat kadua
Diheulaan ku:
Ruble Rusia
Alesan: merdika ti Uni Soviét
Rasio: 1 Manat = 10 ruble
Mata uang Azerbaijan
1992 – 31 Désémber 2005
Diteruskeun ku:
Manat katilu
Alesan: inflasi
Rasio: 1 Manat katilu = 5000 Manat kadua
Manat katilu
Diheulaan ku:
Manat kadua
Alesan: inflasi
Rasio: 1 Manat katilu = 5000 Manat kadua
Mata uang Azerbaijan
1 Januari 2006 –
Diteruskeun ku:

Citakan:Currencies of Europe Citakan:Currencies of Asia Citakan:Currencies of post-Soviet states