Martabak Amis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Martabak eusi coklat

Sajarah[édit | sunting sumber]

Martabak Amis miboga sajarah nu panjang di Indonesia.[1] Numutkeun carita ieu kué mimiti aya dina ahir abad 19, di Sungailiat, Pulo Bangka.[1] Harita loba jelma Tionghoa anu ngarantau di Pulo Bangka, jeung Belitung.[1] Dina kaayaan tingkat ékonomi nu minim, anjeunna nu geus teu kuat gawé di tambang timah mertahankeun hirupna ku rupa-rupa cara, salah sahijina dina widang usaha kadaharan.[1]

Salah sahiji pendatang Tionghoa éta tinekanan nyieun kuéé tina adonan tarigujeung endoganu tuluy dibeuleum dina loyang beusi anu buleud.[1] Sanggeus ngembang, kué tuluy dipurulukan wijén sangrai jeung gula pasir.[1] Ahirna ieu kué disebat Hok lo pan, Hok lo hartina urang tionghoa, ari pan hartina loyang anu paragi meuleum kuéna.[1]

Resép[édit | sunting sumber]

Bahan[édit | sunting sumber]

Bahan Pikeun Kulitna[édit | sunting sumber]

  1. Tarigu[2]
  2. Ragi Instan[2]
  3. Gula Pasir[2]
  4. Santen haneut[2]
  5. Endog[2]
  6. Soda Kué[2]

Bahan Pikeun Eusi (Kumaha Karesep)[édit | sunting sumber]

  1. Kacang tanah, sangrai, kupas, cincang[2]
  2. Wijen, sangrai[2]
  3. Gula pasir[2]
  4. Coklat[2]
  5. Keju Parut[2]
  6. Susu kental manis[2]

Cara Nyieun[édit | sunting sumber]

  1. Asupkeun ragi kana santen haneut, tuluy aduk nepi ka ngahiji, tuluy cicingkeun.[2]
  2. Hijikeun tarigu jeung gula, tuluy asupkeun endog, aduk nepi ka ngahiji.[2] Asupkeun cai santen nu bieu di jieun, aduk nepi rata, tuluy cicingkeun salila 15-20 menit dina tempat nu haneut.[2]
  3. Siapkeun loyang, tuluy panaskeun sabari diolésan mantéga, tuluy asupkeun adonanna jeung purulukan gula nepi ka rata.[2]
  4. Mun geus asak, angkat kulit martabak kana talenan, tuluy purulukan ku bahan jang eusina (kumaha karesep).[2]
  5. Lipet jadi satengah lingkaran, tuluy keureutan.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g Sajarah Martabak Amis (diaksés 27-11-2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Bahan


Nulis.jpg