Maung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Maung lodaya, spesies pangbadagna sarta pangbeuratna ti kulawarga ucing

Sebutan maung (Ing. big cat) nujul ka ucing badag nu liar di Amérika, Aprika, Asia, jeung Éropah; Australia jeung Antartika mah teu boga spésiés ucing pituin.

Najan awakna jauh leuwih badag batan ucing, paripolah maung jeung struktur/dedeganana mah méh baé sarua. Sakabéh bangsa ucing watekna karnivora sarta pinter pisan moro.

Watesan maung ukur ngawengku opat spésiés Panthera: singa, lodaya, maung totol (kaasup maung kumbang), sarta jaguar. Anggota genus ieu bisa ngagaur, sedengkeun bangsa ucing nu lianna mah henteu. Ku kituna, kabisa ngagaur téh kadang dianggap ciri pangbéda pikeun golongan maung. Spésiés genus Panthera lianna, citah, maung salju, jeung puma, nu jaluna bisa nepi ka 70 kg atawa leuwih saeutik, mindeng ogé digolongkeun kana maung.

Sababaraha jenis ucing, misalna ling Eurasia, beuratna ukur 25 kiloan, leuwih beurat batan ucing inguan, tapi teu dianggap kaasup maung.

Spésiés[édit | sunting sumber]

Genus Panthera:

"Maung" lianna:

Hibrid:

  • Tigon (Lodaya jalu/Singa bikang)
  • Liger (Singa jalu/Lodaya bikang)
  • Jagulep (Jaguar jalu/Maung tutul bikang)
  • Lepjag (Maung totol jalu/Jaguar bikang)
  • Singa Tutul Kongo (Congolese Spotted Lion) (Jagulep atawa Lepjag/Singa)
  • Marozi (Singa jalu/Maung totol bikang)
  • Leopon (Maung totol jalu/Singa bikang)
  • pikeun hibrid séjénna, baca hibrid Panthera

Maung nu statusna can écés (spésiés anyar, suspésiés ti nu geus aya, atawa dongéng):

Méong (ucing sedeng):

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Big cat, Wikipédia édisi basa Inggris (7 Juni 2006)