Merak Héjo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Merak Héjo
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Galliformes
Family: Phasianidae
Genus: Pavo
Species: P. muticus
Ngaran binomial
Pavo muticus
Linnaeus, 1766

Merak Héjo (Green Peafowl) anu dina basa ilmiah disebut Pavo muticus nya éta salasahiji ti tilu spésiés merak anu aya di dunya. Satwa anu aya di Cina, Vietnam sarta Indonésia ieu miboga bulu-bulu anu éndah. Sumawona Merak Héjo jalu anu ngabogaan buntut panjang anu sanggup ngabébérkeun jangjangna kawas kipas. Tapi malahan alatan kaéndahan éta anu mawa petaka pikeun kahirupan satwa langka sarta ditangtayungan ieu.[1]


Dina usum anakan, manuk jalu mamérkeun bulu buntutna di hareup manuk awéwé. Bulu-bulu panutup buntut dibuka nyieun kipas kalayan bintik ngawangun panon. Manuk awéwé netaskeun tilu nepi ka genep endog sanggeus nyileungleum dina tumpukan daun sarta régang di luhur taneuh lilana sabulan. Anakna baris terus padeukeut kalayan indukna nepi ka usum kimpoi saterusna, sanajan geus bisa hiber dina umur anu masih pohara ngora.[1]

Dina urusan dahar, manuk Merak Héjo doyan rupa-rupa siki-sikian, pucuk jukut sarta dangdaunan, rupa-rupa sarangga, sarta sagala rupa jenis sato leutik kawas lancah, cacing sarta kadal leutik.[1] Salian éta resepeun ogé bijiran, kacang, buah-buahan.[2]


Populasi Merak Héjo sumebar di leuweung kabuka kalayan padang jukut di Republik Rahayat Cina, Viétnam, Myanmar sarta Jawa, Indonésia. Saméméhna Merak Héjo kapanggih ogé di India, Bangladésh sarta Malaysia, tapi ayeuna geus punah di daérah éta mah. Sanajan ukuranana badag, manuk éndah, langka, sarta ditangtayungan ieu bisa hiber.[1]

Di Indonésia, Merak Héjo ngan aya di Pulo Jawa. Habitatna mimitian ti dataran pendék nepi ka tempat-tempat anu luhur. Salasahijina anu masih bisa kapanggih aya di Taman Nasional Alas Purwo, Jawa Wétan. Sajaba ti éta kira-kira masih aya di Taman Nasional Tungtung Kulon, sarta Taman Nasional Meru Betiri.[1]

Populasi Merak Héjo terus ngurangan. Ieu dibalukarkeun ku garahna habitat sarta perburuan liar. Manuk langka anu éndah ieu diburu pikeun dicokot buluna atawa diperdagangkeunn minangka béntang peliharaan. Pikeun nyingkahan kepunahan manuk langka ieu ditangtayungan undang-undang. Di Pulo Jawa kiwari jumlah Merak Héjo kira-kira henteu leuwih ti 800 buntut.[1]

International Council for Bird Preservation geus netepkeun manuk merak ieu minangka spésiés anu ampir punah. CITES, ngasupkeun Merak Héjo dina kategori Appendix II. Sedengkeun Red List Authority-iucn, dina data anu dirilis dina bulan Oktober 2009 geus naékkeun status Merak Héjo (Pavo muticus) ti vulnerable (VU atawa ”rentan”) jadi endangered (EN atawa “genting”).[1]

Merak héjo pembiakanna nya éta manéhna mengeram 4-6 siki endog sarta jangka mangsa penetasan 26-28 poé.[2]



Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g (id)[1](diakses tanggal 3 November 2011)
  2. a b (id)[2](diakses tanggal 11 November 2011)