Mercosur

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Mercado Común del Sur
Mercado Comum do Sul
Ñemby Ñemuha
Pasar Bareng Kidul
Lambang Mercosul
Motto
Nuestro Norte es el Sur
Nosso norte é o Sul
Location of Mercosul
Anggota pinuh (Argéntina, Brasil, Paraguay, jeung Uruguay)
Markas Citakan:Country data Uruguay Montevideo
Kota panggedéna Brasil São Paulo
Basa resmi
Grup étnis  60% Bodas
35% Multiras
5% Hideung
1% Amerindian1
Kaanggotaan
Pamaréntah Antarpamaréntah
 -  Kaprésidénan Argéntina Argéntina (pro tempore)[1]
Ngadeg
 -  Traktat Asunción 26 Maret 1991 
 -  Protokol Ouro Preto 16 Désémber 1994 
Aréa
 -  Total 12781179 km² (ka-21)
mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2008 267.386.382 (ka-41)
 -  Kapadetan 20,86 /km² (ka-1541)
? /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 
 -  Total U$ 2,895 triliun (ka-51)
 -  Per kapita U$ 14.858 (ka-701)
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,827 (luhur) (ka-501)
Mata uang
1 Upami Mercosur dipertimbangkeun salaku éntitas tunggal.

Mercosur atawa Mercosul (basa Spanyol: Mercado Común del Sur, Basa Portugis: Mercado Comum do Sul, Basa Guarani: Ñemby Ñemuha, Basa Sunda: Pasar Bareng Kidul) nyaéta hiji pasatujuan ékonomi jeung pulitis antara Argéntina, Brasil, Paraguay, jeung Uruguay. Ngadeg dina 1991 ku Traktat Asunción, nu satersna dimekarkeun jeung dianyarkeun ku Traktat Ouro Preto 1994. Tujuana pikeun mromosikeun dagang bébas jeung pagerakan banda, masarakat, jeung mata uang nu robah-robah. Basa resmina nyaéta Basa Portugis, Basa Guaraní,[2] jeung Basa Spanyol. Mercosur jeung Komunitas Nagara Andés mangrupakeun sarikat pabéan nu mangrupakeun bagian ti integrasi Amérika Kidul nu kahubung jeung Uni Nagara Amérika Kidul.

Asalna Mercosur balik deui ka 1985 basa Présidén Argéntina, Raúl Alfonsín, jeung Présidén Brasil José Sarney nandatanganan Program Gawé Bareng Ekonomi jeung Integrasi Argéntina-Brasil atawa PICE (Basa Portugis: Programa de Integração e Cooperação Econômica Argentina-Brasil; basa Spanyol: Programa de Integración y Cooperación Económica Argentina-Brasil).[3] program éta ogéngajukeun Gaucho salaku hiji mata uang pikeun padagangan régional.

Bolivia, Chili, Kolombia, Ékuador, jeung Péru ayeuna miboga status "anggota nu kaasosiasi". Vénézuéla nandatanganan hiji pasatujuan kaanggotaan dina 17 Juni 2006.[4] Diwangunna Parlemén Mercosur disatujuan dina patepungan luhur présidén-présidén Désémber 2004. Parlemén éta kedahna miboga 18 wakil ti masing-masing nagara dina 2010, teu paduli populasina.

Nagara anggota[édit | sunting sumber]

Searchtool.svg
 Tingali ogé: Anggota Mercosur.

Mercosur diwangun ti 4 nagara daulat anggota: Argéntina, Brasil, Paraguay, jeung Uruguay.

Vénézuéla bakal jadi nagara anggota pinuh nu ka-5 sanggeus pangasahan kongrés Paraguay; sadaya anggota lianna gues ngesahkeun kaanggotaan pinuh Vénézuéla.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Citakan:Regional organizations Citakan:LatAmInt


Handshake (Workshop Cologne '06).jpeg