Muludan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sahadat, atawa panyaksén kaislaman
Artikel ieu salasahiji tina séri
Islam
Istilah-istilah Islam
Rukun Islam
Sahadat
SolatSaum
ZakatHaji
Kota Penting
MekahMadinah
YerusalemKufah
Kajadian
HijrahKalénder IslamIdul Fitri
Idul AdhaMaulid
Wangunan
MasjidMunara
MihrobKa'bah
Arsitéktur Islam
Rujukan Ajaran
Qur'anHaditsSunnah
FiqihFatwaSyari'ah
Madhab
Hanafi, Hambali, Maliki, Syafi'i

Maulid Nabi Muhammad SAW sakapeung Maulid Nabi atawa Maulud waé (basa Arab: مولد، مولد النبي‎), nyaéta peringatan poé lahir Nabi Muhammad SAW, anu dina warsih Hijriyah ragrag dina tanggal 12 Rabiul Mimiti. Kecap maulid atawa milad nyaéta dina basa Arab hartosna poé lahir. Perayaan Maulid Nabi mangrupa talari anu ngembang di balaréa Islam laér sanggeus Nabi Muhammad SAW wafat. Sacara subtansi, peringatan ieu téh ekspresi kagumbiraan sarta hormatna ka Rasulullah Muhammad SAW.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Perayaan Maulid Nabi diperkirakan mimiti diwanohkeun ku Abu Said al-Qakburi, saurang gubernur Irbil, di Irak, dina mangsa pamaréntahan Sultan Salahuddin Al-Ayyubi (1138-1193). Aya oge anu boga pamadegan yén ideuna sorangan malahan asalna ti Sultan Salahuddin sorangan. Tujuanana nyaéta pikeun ngabangkitkeun katresna ka Nabi Muhammad SAW, sarta ngaronjatkeun sumanget juang kaum muslimin waktu éta, anu keur kalibet dina Perang Salib ngalawan pasukan Kristen Éropa dina usaha marebutkeun dayeuh Yerusalem.

Perayaan di Indonésia[édit | sunting sumber]

Balaréa muslim di Indonésia umumna ngabagéakeun Maulid Nabi kalawan ngayakeun perayaan-perayaan kaagamaan kawas maca shalawat nabi, maca syair Barzanji sarta pangajian. Nurutkeun pananggalan Jawa bulan Rabiul Mimiti disebut bulan Mulud, sarta acara Muludan ogé dirayakan kalawan perayaan sarta kaulinan gamelan Sekaten.

Perayaan di luar nagri[édit | sunting sumber]

Sawaréh balaréa muslim Sunni sarta Syiah di dunya ngarayakeun Maulid Nabi. Muslim Sunni ngarayakeunana dina tanggal 12 Rabiul Awal sedengkeun muslim Syiah ngarayakeunana dina tanggal 17 Rabiul Awal, anu ogé pas pisan jeung warsih Imam Syiah anu kagenep, nyaéta Imam Ja'far ash-Shadiq.

Béda pamadegan[édit | sunting sumber]

Kaum ajengan anu boga rpaham Salafiyah sarta Wahhabi, umumna henteu ngarayakeunana alatan nganggap perayaan Maulid Nabi mangrupa hiji bid'ah, nyaéta kagiatan anu lain mangrupa ajaran Nabi Muhammad SAW. Maranéhanana boga pamadegan yén kaum muslim anu ngarayakeunana kaliru dina nafsirkeunana, ku kituna kaluar ti esensi kagiatanana.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Peringatan Maulid Nabi SAW, Ambéh Henteu Jadi Talari sarta Seremoni Wungkul. Hizbut Tahrir Indonésia. Bulletin Al-Islam, hal 1, Édisi 348/Tahun XIV, warsih 2007.
  • Schussman, Aviva (1998). "The Legitimacy and Nature of Mawid al-Nabi: (Analysis of a Fatwa)". Islamic Law and Society Vol. 5 (No. 2): pp. 214-234.
  • Kaptein, N.J.G. (1993). Muhammad's Birthday Festival: Early history in the Central Muslim Lands and Development in the Muslim West until the 10th/16th Century, Leiden: Brill.
  • "Mawlid". Encyclopædia Britannica. (2007). Encyclopaedia Britannica, Inc. 
  • Fuchs, H; Knappert J (2007). "Mawlid (a.), or Mawlud". Encyclopedia of Islam. Ed. P. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth. Brill. ISSN 1573-3912. 
  • Kaptein, N.J.G (2007). "Mawlid". Encyclopedia of Islam. Ed. P. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel and W.P. Heinrichs. Brill. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Malik, Aftab Ahmed (2001). The Broken Chain: Reflections Upon the Neglect of a Tradition, Amal Press.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]