Musieum Cigugur

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Musieum Cigugur atawa disebut ogé Paséban. Ieu musieum milik kulawarga (swasta), perenahna di Désa Cigugur Kabupatén Kuningan kira-kira 3 kilométer kuloneun dayeuh Kuningan atawa 40 km kiduleun dayeuh Cirebon di suku Gunung Ciremai. [1] Mangrupa titilar Madrais, nu ngadegkeun Agama Jawa Sunda. [1] Kungsi dipugar ku pamaréntah, direktorat jéndral kabudayaan, warsih 1970. [1]

Mangrupa wangunan tempat diayakeunana upacara sérén taun tanggal 1 syuro warsih Jawa sarta imah ancik Madrais. [1] Wangunan éta dipapaésan ku rélif dina témbok jeung tihang kai, mangrupa gambar wayang sarta kecap-kecap sarta babasan basana sunda sarta jawa dina aksara cacarakan. Di belah dinya aya titilar wangunan batu bata anu mangrupa Hawu Badag anu ngawangun makuta raja, sarta ngandung lambang hawa napsu manusa. [2]

Henteu jauh ti musieum ieu kira-kira 2 kilométer ka béh kalér aya loka purbakala jaman prasejarah mangrupa urut upacara kaagamaan animisme sarta dinamisme anu kabéh barangna dijieun tina batu titilar jaman mégalitikum, kawas kuburan batu, tempat neundeun sasajén, tempat upacara, lingga, anu ayeuna dipikawanoh minangka musieum cipari atawa Situs Purbakala Cipari.[2]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d (id)Hj.Patimah,spk. Ensiklopedi Sunda : Alam, Manusia dan Budaya termasuk Budaya Cirebonan dan Betawi. PT Dunia Pustaka Jaya. Jakarta 2000.
  2. a b Wawan Hermawan Spk.Kuningan Menembus Waktu. Humas Pemda Kabupaten Kuningan 2000. Kuningan.


Nulis.jpg