Nagorno-Karabakh

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Nagorno-Karabakh / Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն / Dağlıq Qarabağ
Bandéra Nagorno-Karabakh Lambang Nagorno-Karabakh
Bandéra Nagorno-Karabakh Lambang Nagorno-Karabakh
Peta wewengkon Kaukasus
Peta wewengkon Kaukasus (Warna jingga nunjukkeun wewengkon nu dikawasaan Arménia)
Basa resmi Hayeren/Arménia
Ibu kota Stepanakert / Xankəndi
Présidén Arkady Ghoukasyan
Perdana Menteri Anushavan Danielyan
Kamerdékaan
 – Déklarasi
 – Dirayakeun
 – Kadaulatan
Ti Azerbaijan
 10 Désémber 1991
 2 Séptémber 1991
 Teu diakuan
Wewengkon 4.400 km²
Padumuk
Étnis
 
145.000 (perk. 2002)
95% étnik Arménia
5% kaom minoritas
Mata uang Dram (AMD) (Arménia)
Zona wanci UTC +4 (DST +5)
TLD Internét
Kode télépon 374
Nagorno karabakh republic.png

Nagorno-Karabakh (basa Azerbaijan: Dağlıq Qarabağ atawa Yuxarı Qarabağ; basa Rusia: Нагорный Карабах, Nagornyy Karabakh; basa Arménia: Լեռնային Ղարաբաղ, Lernayin Gharabagh) mangrupakeun hiji wewengkon nu aya di bagian kidul Kaukasus, kirang leuwih 270 km kuloneun Baku, ibu kota Azerbaijan. Wewengkon ieu dicicingan ku mayoritas étnik Arménia, jeung dikawasaan ku militér Arménia.

Padumuk étnik Arménia satempat mroklamasikeun kamerdékaan Républik Nagorno-Karabakh ti Azerbaijan dina 10 Désémber 1991, tapi kadaulatan républik éta teu diakuan ku dunya internasional jeung wewengkon éta sacara de jure dianggap salaku bagian ti Azerbaijan. Dina 27 Juni 2006, Arménia jeung Azerbaijan satuju pikeun ngijinkeun padumuk Nagorno-Karabakh ngayakeun réferéndum ngeunaan status wewengkon éta di waktu engké.[1]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Armenian, Azeri Leaders ‘Agreed To Karabakh Referendum’, ArmeniaLiberty.org, diakses 27 Juni 2006

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Gnome-globe.svg