Nairi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Nairi, tempo Nairi (disambiguasi).
Sajarah Arménia
Lambang Arménia
Artikel ieu mangrupa bagian ti séri Sajarah Arménia
Prasajarah
2400 SM - 590 SM
Arménia
Hayk
Hayasa-Azzi
Nairi  · Urartu
Kuna
591 SM - 428 M
Arménia Orontid
Karajaan Arménia
Karajaan Sophene
Karajaan Commagene
Arménia Leutik
Arménia Romawi
Dinasti:
Orontid · Artaxiad · Arsacid
Abada Patengahan
429 - 1375
Jaman Marzpanate
Arménia Bizantium
Arménia Sassanid
Panalukkan Arab kana Arménia
Emirat Arménia
Arménia Bagratid
Karajaan Vaspurakan
Karajan Arménia Cilicia
Arménia Zakarid
Dinasti:
Bagratid  · Rubenid  · Artsruni
Kakawasaan Asing
1376 - 1918
Pérsia · Usmaniyah · Rusia
Kapangéranan Khachen
Oblast Arménia
Pagerakan nasional Arménia
Pambantéyan Hamidi
Génosida Arménia
Kontémporér
1918 - ayeuna
Républik Démokratik Arménia
Républik Sosialis Soviét Arménia
Perang Nagorno-Karabakh
Républik Arménia
{Citakan:Data99

Portal Arménia
Kotak ieu: temposawalaédit


Nairi nyaéta ngaran basa Akkadia (KUR.KUR Na-i-ri, ogé Na-'i-ru) pikeun hiji séké Arménia di Daratan Luhur Arménia[1], sacara kasar ngarah ka Van jeung Hakkâri di Turki modérn. Nairi méh bisa disaruakeun jeung Nihriya, nu kawanoh ti sumber-sumber Mésopotamia, Hittite, jeung Urartea.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. The Armenians — Kaca 27 ku Elizabeth Redgate, A. E. (Anne Elizabeth) Redgate Grayson, IL, 1976 (pp. 12-13)
  2. Trevor Bryce, The Kingdom of the Hittites 2005:316; Bryce nyebatkeun Nairi aya di kaléreun atanapi kalér-wétaneun Diyarbakir modérn.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Warren C. Benedict, Urartians and Hurrians. Journal of the American Oriental Society 80/2, 1960, 100-104.
  • Ralf-Bernhard Wartke, Urartu Das Reich am Ararat, Verlag Philipp von Zabern, Mainz/Rhein 1993
  • A. G. Sagona, Matasha McConchie, Liza Hopkins (2004) "Archaeology at the North-east Anatolian Frontier", ISBN 90-429-1390-8

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Citakan:History of Anatolia

Hourglass drawing.svg