Nangka

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Nangka

Nangka mangrupa pepelakan anu asalna ti India sarta sumebar ka wewengkon tropis kaasup Indonésia. [1] Di Indonésia tangkal ieu ngabogaan sababaraha ngaran diantarana nongko/nangka (Jawa, Gorontalo), langge (Gorontalo), anane (Ambon), lumasa/malasa (Lampung), nanal atawa krour (Irian Jaya), nangka (sunda). [1] Sedengkeun basa deungeuna nya éta: jacfruit, jack (Inggris), nangka (Malaysia), kapiak (Papua Nugini), liangka (Filipina), peignai (Myanmar), khnaor (Kamboja), miiz hnang (laos), khanun (Thailand), mit (Vietnam). [1]

Rupa-Rupa Nangka[édit | sunting sumber]

Aya rupa-rupa jenis nangka di Indonésia, nya éta leuwih ti 30 kultivar. [2] Sedengkeun di pulau Jawa aya leuwih ti 20 kultivar. [2] Ku kitu na nangka dikelompokein jadi sababaraha macem, diantarana [2]:

  • Dumasar Ukuran: [2]

1. Nangka gedé  : luhurna sakitar 20-30 m; diameter batang sakitar 80 cm sarta umur mimiti buahan sakitar 5-10 bulan.

2. Nangka leutik : luhurna sakitar 6-9 m; diameter batang sakitar 15-25 cm sarta umur mimiti buahan sakitar 18-24 bulan.

  • Dumasar kaayaan buahna [2]:

1. Nangka bubur: disebut ogé khanun lamoud (thailand), vela (Srilangka) atawa koozha chakka (India kidul); buahna ipis, beyé rada berserat sarta lembék, beraroma teuas gampang ucul ti buah, rasana asam amis, sarta kaangseu seungit seukeut.

2. Nangka salak: disebut ogé nangka sanggal/celeng (Malaysia), khanun nang (Thailand), varaka (Srilangka), atawa koozha pusham (India kidul), buahna kandel, teuas, rada garing, amis rada pait, sarta teu seungit pisan/aromana kurang teuas.

3. Nangka cempedak: buahna ipis, liat sarta seungit pisan.

Ti sakabeh rupa nangka di luhur anu loba dipelak di Indonésia nyaéta: nangka bilulang atawa nangka celeng, nangka cempedak, nangka dulang, nangka kandel, nangka kunir, nangka beureum, nangka salak, nangka mini, jeung nangka misin. [2]

Mangpaat Nangka[édit | sunting sumber]

Sawatara mangpaat nangka diantarana:

1. Ngaronjatkeun kaséhatan saluran pencernaan Buah nangka bisa mulihkeun nyeri lambung sarta serat nangka bisa ngalancarkeun miceun. [3] Ku kituna, nangka bisa nyegah timbulna kanker peujit. [3]

2. Nguatkeun sistem imun Buah nangka ngandung vitamin C anu miboga fungsi minangka antioksidan pikeun nyegah flu sarta infeksi. [3]

3. Nyegah panyakit kanker Buah nangka ngandung fitonutrien kawas lignan, isoflavon, sarta saponin anu bisa nyegah timbulna panyakit kanker. [3]

4. Nurunkeun tekanan darah Buah nangka ngandung potassium (kalium) anu penting pikeun ngajaga kasaimbangan cairan awak sarta eletrolit. [3] Ku kituna, bisa méré mangpaat positif pikeun pangaturan tekanan darah, bisa ngurangan resiko serangan jantung jeung stroke. [3]

5. Pikeun indra panempo Kandungan vitamin A dina buah nangka baris ngajaga kaséhatan panon. Sajaba ti éta, vitamin ieu ogé penting pikeun ngajaga kaséhatan kulit sarta membran mukosa (contona dina irung) sarta ngaronjatkeun fungsi sistem imun. [3]

6. Panambah energi Buah nangka bisa jadi panambah energi alatan ayana kandungan gula kawas fruktosa jeung sukrosa. Buahna anu hipu, amis, sarta lemes bisa mulihkeun energi. [3]

Rupa Kadaharan[édit | sunting sumber]

Kolek Cau Nangka

Bahan: [4]

  • 1/4 sisir cau kepok (3-4 cau)
  • 1 nangka
  • 250 ml santan
  • 500 ml cai
  • 1/2 sdt vanili (atawa 2 lembar daun pandan)
  • 1 sdt uyah
  • 250 gram gula jawa

Cara nyieun: [4]

  • Kulub gula jeung cai sarta daun pandan (atawa vanili) , nepi ka gula larut. Saterusna asupkeun santan jeung uyah, nepi ka rada ngagolak.
  • Asupkeun cau nepi ka cau hipu, tuluy asupkeun irisan nangka.
  • Masak bari diaduk nepi ka cai kolak asak.


Gudeg Nangka

Bahan: [5]

  • 1½ kg nangka ngora
  • 1 sdm asem jawa
  • 2 sdm gula jawa
  • 6 lambar daun salam
  • 4 gelas santan
  • uyah
  • minyak goréng

Cara Nyieun: [5]

  • Nangka ngora diiris jadi 4 cm tuluy dikulub jeung cai nepi ka asak.
  • Larutkeun asem jawa sarta gula beureum jeung cai saeutik.
  • Panaskeun minyak goréng, tumis samara anu geus dihaluskeun ditambah daun salam, cai gula beureum sarta cai asam jawa.
  • Lamun geus seungit, asupkeun nangka, aduk rata, tambahkeun uyah.
  • Pamungkas, asupkeun santan nepi ka ngagolak sangkan santan jadi rada kentel.

Referensi[édit | sunting sumber]