Neolitikum

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
gambaran jaman néolitikum

Néolitikum nya éta hiji jaman anu geus kaliwat dimana manusa harita geus wanoh kana sistem tatanén ,dina mangsa ieu jelema geus ngosok pakakas-pakakas anu dijieun tina batu nepi ka lemes. [1] Tatanén sarta ternak geus leuwih maju sarta jelema geus nyieun imah-imah anu permanen. Imah-imah kasebut dijieun ku babarengan ku kituna nyarupaan kampung. [1] Dina mangsa ieu geus bisa nyieun tembikar sarta pertenunan geus maju. [1] Pakakas-pakakas batu anu aya dina mangsa ieu nya éta beliung pasagi sarta belincung. [1] Beliung pasagi nya éta hiji pakakas anu dijieun tina batu kalisedon , keur widang handapna (widang proximal) saeutik bingkeng. [1] Bangian hareup biasana leuwih leutik batan bagian tungtungna. [1] Bagian hareup ieu henteu digosok. [1] Bagian tungtungna disebut ogé bagian tajaman, digosok atawa diasah ngan dina sisi handap (dina widang proximal waé). [1] Beliung diasah nepi ka lemes sarta hérang. [1] Cara makénéa nya éta ditalian dina kai.[1] Dina jaman neolitikum , kaayaan lingkungan alam loba nu robah. [2] Naékna cai sagara ngabalukarkeun daratan nambahan heureut. [2] Hawa jadi leuwih panas, ngajadikeun taneuh garing di unggal wewengkon. [2] Wewengkon tempat manusa moro beuki heureut , samentara nu nyicingan bumi beuki nambahan. [2] Sakabéh éta ngabalukarkeun manusa henteu deui bisa sapinuhna ngagantungkeun diri ti na pakasaban moro . [2] Maranéhanana kudu sanggup ngahasilkeun kadaharan sorangan. [2] Alatan éta , manusa mimitian ngembangkeun pepelakan sarta ternak sato nu tangtu. [2] Jadi manusa anu baheulana ngan jadi tukang ngumpulkeun kadaharan kiwari jadi penghasil kadaharan. [2] Parobahan anu pohara ngadasar éta mindeng disebut revolusi neolitikum , sanajan sabenerna parobahan kasebut lumangsung dina jangka waktu anu lila. [2] Dina mangsa tatanén , tutukeyran barang atawa barter geus dipigawé. [2] Kutan di wewengkon anu beunghar ku batu jelema leuwih loba nambang batu pikeun dijieun beliung. [2] Sajaba dipaké sorangan , sawaréh hasilna ditukeurkeunn jeung barang séjén anu henteu bisa maranéhanana hasilkan sorangan. [2] Kitu ogé , nu nyicingan anu bisa nyieun gerabah baris menukarkan sawaréh hasil karajinan maranéhanana jeung barang séjén .[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j (id)jaman-jaman pra-sejarah (diaksés tanggal 18 November 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m (id)zaman neolitikum (diaksés tanggal 18 November 2011)


Nulis.jpg