Ngaran jaman Jepang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Skema kalender jaman Jepang nyaeta skema kalender nu ilahar dipake di Jepang, nu make ngaran dumasar kana kombinasi Ngaran jaman Jepang (年号 nengō?, lit. ngaran taun) sarta nomer taun dina jaman. Contona, keur taun kiwari 2014 nyaeta Heisei 26.

Saperti di sababaraha tempat Asia Wetan, make nengō, disebut oge "gengō" (元号?), asalna tina Kaisar China, sanajan kitu sistim Jepang beda jeung sistim ngaran-jaman China, Korea jeung Vietnam. Teu siga sistim nu ampir sarua, ngaran jaman Jepang masih dipake nepi ka kiwari. Kantor pamarentah ilahar make ieu ngaran jeung taun keur urusan resmi.

Kadangkala ngaran jaman ditulis ku ngaran romawi. Contona , S55 hartian Shōwa 55. Salila 64 taun, Shōwa ngarupakeun jaman pangpanjangna nepi ka kiwari.

Taun penjajahan[édit | sunting sumber]

Kōki (皇紀), atawa taun penjajahan, nyaeta jaman nu dipake samemeh WW2. Kōki 1 nyaeta taun nalika Kaisar Jimmu ngadegkeun Jepang, 660 SM dumasar kana kalender Gregori. Sistim jaman ieu diadopsi taun 1872. Dina istilah nasionalisme, Kōki nekenkeun lilana sajarah Jepang katut kulawarga penjajahan sabab jumlahna leuwih lob atibatan Common Era (C.E.).

Kōki 2600 (1940) mangrupakeun taun istimewa. Olimpiade Umum Panas 1940 jeung Tokyo Expo direncanakeun minangka acara milangkala, tapi bolay alatan Perang Cina-Jepang Kadua.

Sanggeus Perang Dunya Kadua, Amerika Sarikat ngajajah Jepang, tur ngeureunkeun dipakena Kōki sacara resmi. Kiwari, Kōki jarang dipake.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Gariswanci luar
Gariswanci grafis aya di dieu:

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg