Ngaran tempat di Jepang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Ngaran tempat di Jepang nyaeta ngaran keur posisi geografis, bagean administrasi ayeuna jeung baheula, pasilitas transportasi saperti stasion kareta jeung tempat bersejarah di Jepang. Artikel sistim alamat Jepang pakait jeung inpormasi dina alamat surat.

Unggal ngaran tempat ilaharna ditungtungan make ahiran husus keur sababaraha tempat, saperti:

  • -fu (府) keur "prefektur urban." Aya dua: Ōsaka-fu jeung Kyōto-fu (Ōsaka Préféktur, Kyōto Préféktur)
  • -gun (郡) keur distrik (ilaharna daerah kota - palayanan pos Jepang jeung sababaraha sumber nerjemahkeun kana wilayah)
  • -shi (市) keur kota
  • -machi or -chō (町) keur kacamatan - ngarupakeun pamarentahan atawa non pamarentahan bagean ti kota gede
  • -mura atawa -son (村) keru desa; contona, Kamikuishiki-mura (Kamikuishiki) - bisa jadi pamarentahan satempat atawa non-pamarentahan bagean ti kota gede atawa kacamatan
  • -ken (県) keur préféktur; contona, Yamanashi-ken (Préféktur Yamanashi)
  • -to (都) keur Tōkyō-to (Tōkyō)
  • -ku (区) keur kota husus; contona, Naka-ku di Hiroshima. Oge keur 23 special wards di Tokyo: ngarupakeun pamarentahan nu ampir sarua jeung kota.

Sababaraha ngaran nu nunjukeun arah:

  • chūō (中央) atawa naka- (中) - tenga; contona Yokosuka Chūō; Naka-Okachimachi
  • higashi (東) - wetan
  • kita (北) - kaler; contona, Kita-ku, hartina Kota Husus Kaler
  • minami (南) - kidul
  • nishi (西) - kulon
  • u (右) ("katuhu") jeung sa (左) ("kenca"), arah relatif keur Istana Kaisar Kyōto (sarta ti panempo Kaisar, nu nyanghareup ka kidul, mangka sa nyaeta wetan jeung u nyaeta kulon): Sakyō-ku, Ukyō-ku

Ngaran sejenna ngandung kecap nu nandakeun pakaitna jeung nu geus aya atawa ngaran anyar tinu geus aya ngarah jadi beda:

  • hon atawa moto (本) - aslina ; upamana, Fuchu Honmachi; Moto Hachioji
  • shin (新) - anyar

Kaayaan geografi ilahar dipake dina ngaran tempat di Jepang. Sababaraha contona

Kecap nu ngagambarkeun kaayaan alam atawa agrikultur ilahar dipake dina ngaran tempat:

Ngaran jeung sabagean ngaran propinsi samemehna provinces nu ampir sarua jeung ngaran modern:

Jepang salila zaman pertengahan loba kota kana tilu kategori: kota kastil, kota pos, kota palabuan. Sejenna, naekeun kontribusi dagang ka sababaraha tempat. Aya sababaraha nu pakait tina ngaran dina Abad Pertengahan di Jepang:

  • ichi (市), pasar; contona, Yokkaichi: "pasar poe kaopat"
  • -jō (城), kastil. Ngaran nu nandakeun arah relatif kastil, saperti Jōhoku (Kastil Kaler), Jōsai (Kastil Wetan) atawa Jōnan (Kastil Kidul), ilahar kapanggih Jepang.
  • minato (港) keur palabuan; contona, Minato, Tokyo
  • shuku atawa -juku (宿), kota pos atawa stasion dina jalan tol tradisional; contona, Shinjuku

Loba ngaran di Hokkaido aslina tina kecap dina basa Ainu, penduduk nu ti pulo utama Jepang sarta kolonisasi di Hokkaido dina periode Edo jeung periode Meiji. Contona kaayan geografi nyaeta -nai jeung -betsu hartina "walungan", saperti ngaran Wakkanai jeung Noboribetsu. Ngaran Esashi asalna tina kecap Ainu esaushi, hartina "tanjung." Sababaraha ngaran sejen tina tempat di bagean Jepang sejen sabab asalna tina pindahan penduduk ka Hokkaido, sarta mere ngaran di tempat anyar sarua jeung tempat asalan. Contona kaasup Hiroshima jeung Date, Hokkaido.

Salila aturan Shoguns (1185-1867), kulawarga samurai ilahar make ngaran tempat ku ngaran kulawargana. Contona Ashikaga clan jeung Taira clan.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Researching Japanese place names

Rujukan[édit | sunting sumber]

wikipedia Basa Inggris