O

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
O
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

O nyaéta hurup Latin modérn anu ke-15, disebut o. Dina basa Indonésia dibaca [o], sedengkeun dina basa Inggris diucapkan minangka diftong [ˈoʊ], wangun lobana oes.[1] Biasana hurup ieu melambangkan sada vokal tukang satengah katutup buleud. Dina sawatara basa, ortografi unggal basa nyieun peunteun fonetik hurup ieu berbeda-beda, kawas "eo" dina basa Koréa pikeun sada [ʌ] (vokal tukang satengah kabuka takbulat); "oe" dina basa Walanda pikeun sada [u] (vokal tukang katutup buleud).

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"panon" 
Proto-Semitik
‘en 
Fénisia
ain 
Yunani Kuna
omikron 
Yunani Modérn
omikron 
Étruska
Latin Modérn
O
D4

Hurup O asalna ti hurup Semitik `Ayin (panon) anu melambangkan konsonan, kamungkinan konsonan desis hulu kerongkongan bersuara (ʕ), anu ogé dilambangkan ku hurup Arab ع (`Ayn). Hurup Semitik dina wangun asalna nampaknya diilhami ku wangun hiéroglif Mesir pikeun "panon".

Bangsa Yunani ngayakeun inovasi hurup; ku sabab euweuhna konsonan hulu kerongkongan, mangka maranéhanana meminjam hurup ieu jadi hurup omikron pikeun melambangkan sada /o/, nyaéta sada anu saterusna ditetepkeun pikeun hurup ieu dina basa Étruska sarta Latin. Dina tulisan Yunani, wujud hurup ieu nu béda pikeun ngabédakeun sada o panjang (Omega, "O badag") kalayan o leutik (Omikron, "o leutik").

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Hurup O panglobana dikaitkeun kalayan vokal tukang satengah katutup buleud [o] dina sagala rupa basa. Wangun ieu disebut long o 'o panjang' dina basa Inggris, tapi hurup o ieu berbunyi diftong ([əʊ]); di Amérika ogé [oʊ].

Dina basa Inggris ogé aya short O, 'o pondok' kalayan sagala rupa pelafalan. Dina lolobana dialek Britania Raya, hurup ieu diucapkan minangka vokal tukang kabuka buleud [ɒ]; di Amérika Kalér diucapkan antara sada vokal tukang atawa tengah teu buleud, boh [ɒ], [ɑː] boh [a] ngagantung dina dialek wewengkon.

Dwihuruf umum kawas OO, melambangkan sada /ʊ/ atawa /uː/; OI biasana melambangkan diftong /ɔɪ/; sarta OA, OE, sarta OU melambangkan sagala rupa pelafalan gumantung konteks sarta étimologi.

Sagala rupa basa ngagunakeun O jeung peunteun anu béda, biasana minangka lambang vokal tukang. Hurup pinjaman kawas Ö sarta Ø diciptakeun pikeun sistem tulisan dina sawatara basa pikeun ngabédakeun sada vokal anu henteu dilambangkan ku hurup Latin sarta Yunani, hususna vokal hareup buleud.

Dina IPA, [o] melambangkan vokal tukang satengah katutup buleud.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup O
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Oscar –––
ICS Oscar.svg Semaphore Oscar.svg Sign language O.svg ⠕
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf besar
O
Huruf kecil
o
Unicode U+004F U+006F
ASCII Desimal 79 111
Biner 01001111 01101111
EBCDIC 214 150

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. "O" Oxford English Dictionary, 2nd edition (1989); Chambers-Happap, "oes" op. cit. Oes is the plural of the name of the letter. The plural of the letter itself is Os, O's, os, o's.