Odéng

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Odéng
Odéng ngagimbung dina sayangna
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Subclass: Pterygota
Infraclass: Neoptera
Superorder: Endopterygota
Order: Hymenoptera
Suborder: Apocrita
Family: Apidae
Genus: Apis
Subgenus: (Megapis)
Species: A. dorsata
Ngaran binomial
Apis dorsata
Fabricius, 1793

Odéng (Lat. Apis dorsata) nyaéta nyiruan ti Asia kidul jeung tenggara nu hirup di leuweung. Subspésiés nu pangbadagna nyaéta Apis dorsata laboriosa ti Himalaya - ilaharna mah kira ukur 17-20 mm (ampir sainci). Nyayangna di tempat nu laluhur jauh ti lemah tapi nembrak. Ieu serangga gangas kacida sahingga teu bisa diingu. Sakoloni sayangna bisa nepi ka saméter pasagi nu teu weléh digembrong. Sayangna sok pipindahan kumaha usum, tapi kadang sok balik deui ka sayangna nu ti heula ditinggalkeun.

Najan gangas, masarakat sok ngala madu jeung lilinna. Pikeun nyingkahan panarajang odéngna, masarakat biasana sok ngahaseupan sayangna ku sarupaning tutuwuhan anu jétu ngusir odéng.

Apis dorsata dina kembang dahlia

Subspésiés[édit | sunting sumber]

Engel (1999) nyindekkeun sababaraha subspésiés:

Ngeunaan babagian subspésiés, sababaraha ahli nyebutkeun perluna panalungtikan leuwih jero, sabab bisa jadi spésiésna misah (Arias & Sheppard 2005).

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Arias, Maria C. & Sheppard, Walter S. (2005): Phylogenetic relationships of honey bees (Hymenoptera:Apinae:Apini) inferred from nuclear and mitochondrial DNA sequence data. Molecular Phylogenetics and Evolution 37(1): 25–35. doi:10.1016/j.ympev.2005.02.017. Erratum in Molecular Phylogenetics and Evolution 40(1): 315. doi:10.1016/j.ympev.2006.02.002
  • Engel, Michael S. (1999): The taxonomy of recent and fossil honey bees (Hymenoptera: Apidae: Apis). Journal of Hymenoptera Research 8: 165-196.
  • Jaringan Mitra Simpang Tilu. "Pandangan masyarakat terhadap kawasan cagar alam Simpang dan Tilu. Yayasan Ciungwanara, Bandung.